Limburgse vlaai vanaf deze maand beschermd streekproduct

Door Nationale Recreatiegids
2 min
Wie vanaf 22 januari een Limburgse vlaai wil bakken, moet aan een aantal standaarden gaan voldoen. Bakkers in het Nederlandse en Belgische Limburg hebben het voor elkaar gekregen om een beschermde status voor de Limburgse vlaai te regelen. Daarom mogen ze alleen nog maar in Limburg worden gemaakt, meldt nu.nl.

Om een vlaai een Limburgse te mogen noemen, is er echter meer nodig dan alleen wáár de vlaai is gemaakt. Er zijn ook een aantal andere voorwaarden. Zo moet de verse, gebakken vlaai een ronde vorm hebben en een diameter van 10 tot 30 centimeter.

Daarnaast is de bodem gemaakt van gist. Die mag na het bakken maximaal één centimeter dik zijn. Voor de vulling kan fruit gebruikt worden, maar ook rijstpap, crème, griesmeelpap, verse kaas, eieren of suiker. Wat dan weer niet mag is het invriezen van een vlaai na het bakken. Slagroom is ook niet toegestaan op de originele Limburgse vlaai.

Andere beschermde producten

Bakkers uit Limburg vonden dat het hoog tijd werd om de vlaai beschermd te maken. Volgens hen worden er momenteel veel vlaaien als Limburgse vlaai verkocht, terwijl die niet aan de voorwaarden voldoen.

Naast de Limburgse vlaai kent Nederland nog een aantal beschermde producten. Ook Goudse kaas en de Westlandse druif zijn erkend. Producten met een beschermde status hebben een logo op het etiket staan.