Nederlands Openluchtmuseum had in 2023 13 procent meer bezoekers

Door Johanne Levinsky
3 min
Afgelopen jaar kwamen er 540.000 mensen naar het Nederlands Openluchtmuseum. De tentoonstelling ‘(On)beperkt, leven met een handicap’ bracht meer rolstoelbezoekers dan ooit naar het museum. Het totale aantal bezoekers lag 13 procent hoger dan in 2022. Dit meldt het Nederlands Openluchtmuseum. 

Naast de tentoonstelling ‘(On)beperkt, leven met een handicap’, kon het Nederlands Openluchtmuseum ook de V&D-collectie laten zien. De ongeveer 3.5000 voorwerpen bestaan uit onder meer agenda’s, pennen, lp’s, kassa’s, reclameborden en bedrijfskleding. Deze winter startte het museum ook met een winterprogrammering met de Winterkermis en een rolschaatsbaan op het Entreeplein.

Reminiscentieprogramma voor ouderen met dementie

Dit jaar start het Openluchtmuseum met een uniek programma: een reminiscentieprogramma voor ouderen met dementie in een nieuwe doorzonwoning. ‘Het huis van herinnering’ wordt daarin geopend. Zorgprofessionals en families kunnen het programma boeken. Bezoekers worden terug gezogen naar de jaren ’60 en krijgen begeleiding en stimulering in het ophalen van herinneringen. De publiekspresentatie 'Leven met dementie' is in een andere doorzonwoning te zien dit jaar. Deze presentatie laat zien hoe ouderen met dementie het dagelijks leven doorkomen, waarbij de focus ligt op wat zij nog wél kunnen. In nog eens drie andere woningen kunnen bezoekers terecht voor een fototentoonstelling over de doorzonwoning.

Op 30 maart opent de tentoonstelling ‘VOC-mentaliteit?’ tegelijk met het Zomerseizoen met het jaarthema ‘Waar kom jij vandaan? Keuzes bepalen je koers’.