Ondanks afsteekverboden hebben vuurwerkwinkels het druk op eerste verkoopdag

Door ANP
2 min
Veel mensen gaan donderdag naar een vuurwerkwinkel op de eerste dag dat vuurwerk verkocht mag worden, hoewel er dit jaar meer gemeenten zijn met een afsteekverbod. Voorzitter Leo Groeneveld van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) merkt dat het in de winkels erg druk is, vooral met mensen die online besteld vuurwerk komen afhalen.

Consumenten kunnen tot en met zaterdag vuurwerk kopen of afhalen bij fysieke verkooppunten. Online vuurwerk bestellen was al mogelijk sinds halverwege november. "Er is best wel veel enthousiasme, maar het is niet hectisch. Verkopers willen zo snel mogelijk onlinebestellingen afleveren aan klanten. Dan kunnen ze meer bijbestellen voor de laatste dagen", zegt Groeneveld.

Fysieke verkooppunten

De drukte op fysieke verkooppunten is vergelijkbaar met de eerste verkoopdag vorig jaar. Afgelopen oud en nieuw boekte de vuurwerkbranche een recordomzet van 110 miljoen euro na twee jaarwisselingen met een landelijk vuurwerkverbod vanwege de coronapandemie. De eerste en de laatste dag zijn altijd het drukst en Groeneveld verwacht dat veel mensen ook zaterdag vuurwerk kopen of afhalen.