Energierekening Kunstmuseum gaat naar gemeente Den Haag

Door ANP
1 min
De gemeente Den Haag helpt het Kunstmuseum in die stad met financiële steun om de energierekening te betalen. Een woordvoerder heeft een bericht daarover van Den Haag FM bevestigd. Het Kunstmuseum is een rijksmonument en kampt met een verouderde klimaatinstallatie. Zolang deze installatie uit de jaren negentig niet vervangen kan worden, kan de instelling geen energie besparen door "de professionele eisen op het gebied van zorg voor de collectie".

De energiekosten van het Kunstmuseum zijn ten opzichte van 2020 gestegen met 400.000 euro per jaar. Volgend jaar komt hier vermoedelijk nog 500.000 euro bij. Verder kampt het museum met problemen als inflatie, oplopende loonkosten en de nasleep van corona, waardoor het aantal bezoekers nog niet op het niveau van vóór corona is.

Energie besparen

Het college van Den Haag schrijft aan de raad dat "de kanalen van de installatie die de lucht door het gebouw naar de verschillende ruimtes voeren" goed in kaart gebracht moeten worden. Maar tot dat is gebeurd, kan het museum weinig doen om energie te besparen.