Nooit eerder gingen zoveel mensen naar openluchttheaters

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Het was een goed seizoen voor de openluchttheaters in het land. Dit jaar waren er maar liefst 30 procent (654.000) meer bezoekers bij de podia van openluchttheaters in vergelijking met vorig jaar (505.000). In totaal werden er het afgelopen seizoen bij de aangesloten leden meer dan 1.1100 voorstellingen gespeeld. Dat is een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. In die tijd is het bezoekersaantal zelfs meer dan verdubbeld, meldt Openluchttheaters.nl. 

De groei weerspiegelt niet alleen een gedeelde passie voor entertainment en cultuur, maar brengt ook het groeiende belang van openluchttheaterervaringen in de Nederlandse samenleving aan het licht. Daarom staat het record voor meer dan alleen een statistiek/ het is een afspiegeling van de groeiende populariteit en diversiteit, die de openluchttheaters te bieden hebben.

Muziek en toneel populairst

Muziek- en toneelvoorstellingen vormen verreweg de grootste categorie. Respectievelijk 44,2 procent en 30,2 procent van de mensen vinden hun weg naar deze voorstellingen. Percentueel is de sterkste groei zichtbaar in de toneel- en musicalcategorie. Die groei is voornamelijk te danken aan het succesvolle stuk ‘Het was Zondag in het Zuiden’ in Openluchttheater De Doolhof in Tegelen. Deze musical over het hoogwater in Limburg op de muziek van Rowwen Hèze trok maar liefst 65.000 bezoekers en is ook in 2024 te zien.

Jeugdvoorstellingen, cabaret en dance evenementen volgen op afstand. Allemaal schommelen die rond 5 procent. De restgroep heeft de openluchttheaters bezocht voor film, wintervoorstellingen of valt in de categorie overig.