Nationaal Holocaustmuseum krijgt twee miljoen extra subsidie

Door Nationale Recreatiegids
1 min
Het ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) geeft twee miljoen euro extra subsidie aan het Nationaal Holocaustmuseum. Dat geld is voor de ontwikkeling en exploitatie van het nieuwe museum. Dit bedrag komt bovenop de subsidie van 5,6 miljoen euro die het museum in de periode 2019-2023 al heeft ontvangen van het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Door de stijgende bouwkosten heeft het Joods Cultureel Kwartier, dat het Nationaal Holocaustmuseum ontwikkelt, extra bijdrage gevraagd. Dat meldt Rijksoverheid.

Op 11 maart 2024 opent het Nationaal Holocaustmuseum in een historisch gebouw, namelijk de voormalig Hervormde Kweekschool in Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de naastgelegen Creche als verzamel- en deportatieplaats voor Joodse kinderen gebruikt door de Duitsers. De directrice, Henriƫtte Pimentel, hielp toen honderden kinderen om te ontsnappen. Ook via de Kweekschool

In het Nationaal Holocaustmuseum staat de Jodenvervolging in Nederland centraal. De focus ligt op de stappen die leidden tot de massale moord en de ervaringen van de vervolgden. Nederland heeft als een van de weinige landen in Europa nog geen holocaustmuseum.