Nederlanders kanshebbers bij 62e uitreiking Rose d'Or Awards

Door ANP
3 min
Twee Nederlandse tv- en filmproducties maken maandagavond in Londen kans op een Rose d'Or Award, een prestigieuze internationale tv- en audioprijs. Met het programma De Nieuwe Vermeer dingt Omroep MAX mee voor een beeldje en regisseur Saskia Boddeke is genomineerd voor de documentairefilm Het zit in mijn hart, die te zien was bij de NTR.

Het door Dionne Stax gepresenteerde programma De Nieuwe Vermeer maakt kans in de categorie Multimedia Series. Om in deze categorie mee te dingen, moet een programma op meerdere mediaplatforms te zien of te horen zijn. "De Nieuwe Vermeer is een televisieserie, een podcast, een VOD-serie én een online-expositie", liet Omroep MAX eerder al weten. In De Nieuwe Vermeer reconstrueerden amateurkunstenaars zes verdwenen werken van Johannes Vermeer.

De documentairefilm Het zit in mijn hart maakt kans in de categorie Art (Kunst). In de film volgt regisseur Boddeke de professionele acteurs van theatergroep Kamak, die allemaal een verstandelijke beperking hebben. In de aanloop naar hun voorstelling Furia vertellen zij over hun leven en laat Boddeke zien hoe feit en fictie door de acteurs soms verward worden. De film was afgelopen zomer bij de NTR te zien in Het Uur van de Wolf.

De Rose d'Or Awards worden sinds 1961 uitgereikt aan de beste Europese programma's van het afgelopen jaar op radio, televisie en internet. Nederland won er al geregeld een prijs. Afgelopen jaar won Nederland met de NTR-webserie Er zijn grenzen, over jongeren die seksueel misbruikt zijn, in de categorie Multiplatform Series. Ook de RTL-serie De Verraders werd bekroond met een Gouden Roos voor beste realityserie.