Ilse Warringa dit jaar met De Ongeplukte Zusters terug in theater

Door Redactie Nationale Recreatiegids
6 min
Ilse Warringa keert na de zomer na vier jaar afwezigheid terug in de theaters met de door haar geschreven voorstelling De Ongeplukte Zusters. "Het is een muzikale komedie, een satire over de liefde in deze tijd", zegt ze over het stuk rond een moeder en haar drie dochters tegen het ANP.

Inmiddels is Warringa vooral bekend van tv-programma's als De TV Kantine en De Luizenmoeder, maar de planken voor het rode pluche is waar het voor haar allemaal begon. "Het is mijn eerste grote liefde", zegt ze er zelf over. "De basis is toch het schrijven, dat heb ik daar geleerd. Hoe bouw je een stuk op, wat is het ritme van de tekst en hoe krijg je de inhoud over het voetlicht?"

Ze pakt nu die liefde weer op dankzij collega's Plien van Bennekom en Rop Verheijen, die ook in het stuk te zien zijn. "Plien en Rop kwamen met het idee om iets te doen rondom de verhalen van Jane Austen. Met dat Engelse, die wapperende jurken, de tijd van toen", vertelt Warringa, die zo'n zelfde idee ook al eens had met collega's van haar vroegere theatergezelschap Bloody Mary. "En toen ze vroegen of ik het wilde schrijven, dacht ik 'daar kan ik wel wat mee'."

Liefde

Inhoudelijk is het volgens Warringa vooral een zoektocht geworden naar de betekenis van liefde vandaag de dag. Want ook al is de setting in het jaar 1823 klassiek Engels, er worden veel parallellen getrokken met nu. "We zijn nog steeds op zoek naar die ene exclusieve romantische liefde, maar je kan zeggen dat dat achterhaald is", zegt ze. "Want je trouwde vroeger uit economische motieven, maar nu hoeft dat allemaal niet meer."

Toch ziet Warringa in datingprogramma's op televisie nog steeds dat romantische beeld verschijnen. "En alle liedjes gaan er ook nog steeds over. Maar je kan je afvragen of dat realistisch is. Ik laat verschillende kanten zien en de personages hebben ieder hun eigen kijk erop. De oudste zus is bijvoorbeeld verstandig, denkt er echt over na, de middelste gaat meer af op haar gevoel, is een romanticus, en de jongste denkt vooral met haar kruis, zij gaat voor de passie."

Publiek

Net als in haar tv-werk staat in De Ongeplukte Zusters de lach centraal. Een groot verschil met tv is echter dat die lach in het theater direct hoorbaar moet zijn. "Theater is daarom veel moeilijker, het moet elke keer goed", zegt Warringa. "Met tv kan je het in de edit zo maken dat het precies klopt. Maar theater is 50 procent samenspel met het publiek, dus afhankelijk van hoe de avond loopt en het samenspel. Het is echt topsport, in het moment en hier en nu beleven, 100 procent daar zijn en samen met het publiek één ademend organisme worden."

Door: ANP