VVD gaat ook van TikTok af

Door Redactie Nationale recreatiegids
5 min
Net als rijksambtenaren gaat ook de VVD van TikTok af. De partij doet het sociale medium in de ban uit veiligheidsoverwegingen, meldt Tweede Kamerlid Queeny Rajkowski. Ze wijst op de risico's van de filmpjesapp, omdat TikTok wordt beheerd door Chinese ontwikkelaars. "Onze veiligheidsdiensten zien bij zulke apps een verhoogd risico op spionage. Daarom vinden wij het als politieke partij niet verstandig meer om TikTok te gebruiken", meldt ze. Andere fracties gaan er nog wel mee door, al dan niet beperkt.

Het kabinet riep onlangs rijksambtenaren op om TikTok niet meer op hun werktelefoon te hebben vanwege het moederbedrijf in China, omdat dit land een "offensief cyberprogramma tegen Nederland" heeft. Uiteindelijk wil staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitale Zaken) dat ambtenaren geen enkele applicatie meer hebben uit landen als China maar ook Iran en Rusland. Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie zijn voor een verbod, zo gaven ze eerder dit jaar aan.

De app, die vooral bij jongeren populair is vanwege de korte filmpjes, is onlangs besproken in het Amerikaanse congres. Daar werd de topman van het bedrijf in de Verenigde Staten aan de tand gevoeld over de intenties en werkwijze. In veel landen bestaat de vrees dat gegevens van gebruikers worden ingezien door de Chinese overheid. Het bedrijf ontkent ten stelligste dat dit gebeurt.

Onbegrijpelijk

D66-Kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz riep onlangs haar collega-parlementariërs op TikTok te weren van hun werktelefoons. Ze vindt het "onbegrijpelijk" dat parlementariërs nog steeds TikTok mogen gebruiken op hun telefoon, "omdat ook leden van de Eerste en Tweede Kamer met gevoelige overheidsinformatie werken". Ze heeft dit neergelegd bij het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer. Het presidium zal hier nog over spreken, zeggen woordvoersters, maar het is volgens hen aan de fracties zelf om een besluit te nemen over risicovolle apps.

Andere partijen zoals BBB, SP en GroenLinks blijven vooralsnog TikTok inzetten. BBB laat weten dat "elke app potentiële risico's kent. Zolang er geen verbod op geldt, blijven wij deze platforms gebruiken om burgers te informeren over ons werk als volksvertegenwoordiger", meldt BBB-leider Caroline van der Plas, die de app persoonlijk niet gebruikt.

De SP blijft ook haar TikTok-account gebruiken en vindt het aan fractieleden zelf om te bepalen of ze de app gebruiken. Ook GroenLinks behoudt haar bedrijfsaccount, maar alle fractieleden hebben TikTok wel van hun telefoon gehaald, meldt een woordvoerster. JA21 heeft eveneens een account, maar dat is volgens een woordvoerder al maanden inactief vanwege de gevoeligheden.

Door: ANP