Jiskefet verwacht in najaar uitspraak in 'stickerzaak'

Door Redactie Nationale recreatiegids
5 min
De makers van Jiskefet verwachten eind dit jaar uitsluitsel te krijgen over de slepende 'stickerzaak'. Dat heeft Onno Hennis, advocaat van Jiskefet-makers Michiel Romeyn en Herman Koch, laten weten aan het ANP. Romeyn en Koch stapten in oktober 2021 naar de rechter vanwege een boek over Jiskefet dat zonder hun medeweten was gepubliceerd. De zaak draait om een sticker waarop staat dat de makers niets met het boek te maken hebben gehad.

Hennis zei dat de advocaat-generaal, de vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie (OM) bij het gerechtshof, zich op 16 juni dit jaar buigt over de zaak, waar de makers van Jiskefet bij betrokken zijn. De advocaat-generaal adviseert de Hoge Raad hoe hij moet beslissen. De Hoge Raad doet daarna normaal gesproken drie tot vier maanden over een uitspraak. "Wij verwachten dus een uitspraak in september of oktober", aldus Hennis.

Het gerechtshof in Amsterdam besliste in juni vorig jaar dat de zogenoemde Jiskefet Encyclopedie mag worden verkocht zonder dat met een sticker op de kaft duidelijk wordt gemaakt dat de makers van het tv-programma zelf niet bij de samenstelling betrokken waren. De makers van Jiskefet gingen daarop in cassatie omdat zij het niet eens waren met de beslissing van het hof. Eerder besloot een lagere rechtbank ook al dat het verkopen van het boek zonder sticker niet was toegestaan.

Jiskefet Encyclopedie

Jiskefet is een satirisch-absurdistisch tv-programma dat in de jaren negentig en begin deze eeuw op televisie te zien was. Het werd gemaakt door Michiel Romeyn, Herman Koch en Kees Prins.

Koch en Romeyn stapten in oktober 2021 naar de rechter omdat zij inzage wilden in de Jiskefet Encyclopedie van uitgeverij Noblesse. Het boek was zonder hun medeweten tot stand gekomen. De rechter wees die inzage toe, waarna de mannen opnieuw de gang naar de rechter maakten. Deze keer wilden zij dat het voor kopers duidelijk zou zijn dat zij niets met de totstandkoming van het boek te maken hebben gehad. Daarbij beriepen ze zich op het merkrecht.

De rechter stelde Romeyn en Koch in het gelijk en oordeelde dat de uitgeverij alle boeken moest voorzien van een sticker met de tekst 'ongeautoriseerd'. Maar het hof ging hier niet in mee. Het hof stelt dat de titel van een individueel boek een onderdeel van de waar zelf is, oftewel het boek. De titel is volgens het hof niet een teken van onderscheid waarmee een uitgever aanduidt dat dat boek afkomstig zou zijn van Jiskefet.

Door: ANP