Meer publiek in theaters, wel zorgen over energiekosten

Door Redactie Nationale recreatiegids
7 min
De hoge energiekosten en inflatie maken dit een uitdagende tijd voor theaters in Nederland. Dat komt naar voren uit een rondgang van het ANP. Desondanks is er ook ruimte voor optimisme: de sector ziet dat het aantal bezoekers steeds verder toeneemt, hoewel dit nog niet op het hetzelfde niveau lijkt te zijn als voor de coronapandemie.

"Het is en blijft een uitdagende tijd voor podia in Nederland, echter zien we gelukkig nog niet dat podia dicht moeten vanwege de huidige inflatie", laat een woordvoerder van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) weten. "Wel zorgen met name de torenhoge energielasten er hier en daar voor dat sommige podia noodgedwongen maatregelen moeten nemen, denk aan het aanpassen van de openingstijden, het aanbieden van minder voorstellingen en aanpassingen in het personeelsbestand. Ook verhogen sommige podia als het echt niet anders kan de prijzen van een kaartje."

Het Chassé Theater in Breda is een voorbeeld van een theater dat kampt met hoge energiekosten en dat maatregelen heeft moeten doorvoeren. "Wij hebben last van een sterk verhoogde energierekening", zegt directeur Ruud van Meijel. "De energierekening was 200.000 euro en die is nu 800.000 euro per jaar. We hebben allerlei kleine en grote maatregelen genomen om dat tekort te bestrijden, maar we hopen nog steeds op steun van de overheid. Niet voor het hele probleem, maar voor in elk geval een deel ervan."

Bron van zorg

Want hoewel extra geld is toegekend aan gemeentefondsen, waaronder dat van Breda, is nog niet altijd bekend hoeveel daarvan naar theaters gaat. "Ik weet niet eens hoeveel er naar de gemeente Breda gaat", zegt Van Meijel. De directeur spreekt van "een bron van zorg". "Ik lig er niet van wakker, maar het ligt wel op het bureau." Ook Boris van der Ham, voorzitter van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP), noemt de hoge energiekosten en inflatie "zeker een zorg". "Want materialen worden ook veel duurder. Je ziet ook dat de hoeveelheid technici is verminderd door corona. Eigenlijk alle problemen die in de samenleving spelen, spelen ook bij theaterproducenten."

Desondanks is er ook veel vertrouwen in de toekomst, mede dankzij de grote terugkeer van het publiek. "Het is wel heel hoopvol om te zien dat publiek massaal terugkomt", zegt Van Meijel. "Het is nog niet op het niveau van voor de coronacrisis, maar het groeit in die richting. Dat is heel fijn." Dat ziet de directeur vooral sinds het afgelopen najaar. "Toen zagen we mensen in groten getale terugkomen."

Ook de VSCD ziet dat steeds meer mensen hun weg terugvinden naar de theaters. "Hoewel de kaartverkoop gemiddeld nog altijd achterloopt ten opzichte van de situatie voor corona, maar het verschil lijkt steeds kleiner te worden." Van der Ham denkt dat mensen ondanks de hoge energiekosten behoefte hebben aan cultuur. "Je hebt tijdens corona wel gezien dat mensen ook weleens wat anders willen dan thuis Netflix kijken op de bank. Dus in die zin zie je: ja het is een luxe, maar het is ook een levensbehoefte."

Door: ANP