Uslu en Kunstenbond praten over eerlijke betaling muzikanten

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu is om tafel gaan zitten met de Kunstenbond en de Creatieve Coalitie om te praten over eerlijke betaling van popmuzikanten. Tijdens het gesprek, dat woensdag plaatshad, hebben de vakbond en de vertegenwoordiger van 44 beroepsorganisaties in de culturele en creatieve sectoren bij Uslu aangedrongen "de positie van makers in de arbeidsmarkt te versterken".

Op vrijdag 20 januari kreeg Uslu tijdens Eurosonic Noorderslag de resultaten van een onderzoek naar fair pay in de muziek gepresenteerd. In het afgelopen jaar deed de Kunstenbond onder begeleiding van Platform ACCT onderzoek naar de vraag wat er nodig is voor eerlijke betaling van popmuzikanten. De conclusie: veel popmuzikanten werken voor minder dan de helft van het minimumsalaris.

Fair pay

Volgens het onderzoek is er een tekort van 7,8 miljoen euro om de inkomsten van popmuzikanten uit liveoptredens fair pay te laten zijn. De Kunstenbond en de Creatieve Collectie achten "een kunstenaarsbeleid nodig om de positie van makers te verbeteren". Volgens hen is het huidige cultuurbeleid "te eenzijdig gericht op de instellingen en plaatst het de makers en uitvoerenden in een afhankelijke positie". Dat leidt volgens de organisaties tot "slechte contracten, oneerlijke beloning, grote risico’s op ongezonde werkdruk en grensoverschrijdend gedrag".

De Kunstenbond en de Creatieve Coalitie hebben bij Uslu aangedrongen op "het invoeren van verplichtende maatregelen om fair pay en fair practice na te komen en cultuurmakers in het toekomstige beleid centraal te stellen". Zij "steunen de intentie en initiatieven van de staatssecretaris om de arbeidsmarkt in de sector te herstellen en de positie van de maker te versterken".

Door: ANP