Cultuursector: hoge energiekosten nog bron van zorg

Door Redactie Nationale recreatiegids
6 min
De hoge energiekosten en inflatie vormen "een blijvende bron van zorg" in de cultuursector. Dat komt naar voren uit een rondgang door het ANP. Niet alleen vrezen partijen voor hun eigen energierekening, ook wordt rekening gehouden met het risico dat mensen zelf minder kunnen besteden aan voorstellingen en concerten. Verschillende organisaties doen hun best om de energiekosten te drukken met bijvoorbeeld ledverlichting.

De hoge energiekosten zijn voor veel culturele organisaties "dermate hoog" dat zij erdoor in de problemen komen, zegt Jeroen Bartelse, directeur van TivoliVredenburg in Utrecht en covoorzitter van cultuurkoepel Kunsten '92. "Daar hebben we ook veel contact over gehad met het kabinet."

Dat heeft 300 miljoen euro extra in het gemeentefonds gedaan, bestemd voor maatschappelijke instellingen, zoals culturele organisaties, die in de problemen komen door hun energierekening. "De aankomende maanden moeten gemeenten zeggen hoe ze het gaan verdelen." Sommige gemeenten hebben nog niet duidelijk gemaakt hoe dit wordt gedaan, wat volgens Bartelse voor onzekerheid zorgt.

Pineut

Het energiecontract bij TivoliVredenburg liep begin 2022 af, vertelt de directeur. "Wij waren de pineut. We hebben een heel goed jaar gedraaid, zo'n 1,1 miljoen bezoekers gehad. Dus dat is bijna weer op het niveau van voor corona. Maar aan andere kant zit je met een energierekening die omhoogging van 4 ton naar 1,3 miljoen euro."

Danny Damman, directeur van de Ziggo Dome in Amsterdam, is zich "een hoedje geschrokken" van de energiekosten. De concerthal gebruikt geen gas, maar wel elektriciteit. "We zijn benieuwd naar de rekening eind januari." Ook Jolanda Jansen van Rotterdam Ahoy zegt dat zowel hun locatie als de rest van de branche te maken heeft met "stijgende kosten" en onzekerheid. "Hoelang blijft die inflatie zo hoog? Dat is een zorg die we allemaal hebben." Een concerthal als Rotterdam Ahoy is groot, zegt Jansen. "We kijken waarmee we energie kunnen besparen." Rotterdam Ahoy is "al jaren geleden van het gas af gegaan" en gebruikt zonnepanelen.

Bartelse ziet dat veel podia en andere locaties overschakelen naar ledverlichting, of bijvoorbeeld de kachel omlaag draaien. Ook TivoliVredenburg, dat al ledverlichting had, heeft de temperatuur met twee graden verlaagd. Damman geeft aan dat de verlichting in de Ziggo Dome "versneld" is vervangen door ledverlichting.

Bioscopen

Ook de Nederlandse bioscopen maken zich zorgen over de stijgende energiekosten. Volgens de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) zijn de kosten de laatste tijd gestegen met een factor van 2,5 tot 3. De sector hoopt dat de overheid de bioscopen hierin tegemoetkomt.

Hoewel de hoge energierekeningen zorgen opleveren, heeft Jansen vertrouwen in een goede afloop. "Wat we in de coronatijd wel gezien en geleerd hebben is dat er behoefte is aan afleiding en plezier. Dat sterkt ons. Kwalitatieve evenementen zullen overleven, altijd."

Door: ANP