Westfries Museum tijdlang gesloten voor ingrijpende restauratie

Door Redactie Nationale recreatiegids
6 min
Het Westfries Museum in Hoorn sluit op 1 januari 2023 voor een ingrijpende restauratie, verduurzaming en verbouwing van het monumentale museumcomplex. Na heropening medio 2025 hanteert het museum tevens een nieuw museaal concept. Daarin wordt het verleden niet langer door een ‘Gouden Eeuw’-bril gepresenteerd. Ook zal het gerestaureerde museumcomplex door een lift en gelijkvloerse verdiepingen dan grotendeels toegankelijk zijn voor alle bezoekers. Dit meldt het Westfries Museum. 

Het Westfries Museum is gevestigd in het hart van de historische havenstad Hoorn in het voormalige Statencollege - een rijksmonument uit 1632. Het vormt een monumentaal museumcomplex in combinatie met de twee naastgelegen panden Roode Steen 15 en 16: twee panden met een 18e-eeuwse verschijningsvorm en 17e-eeuwse kernen. De restauratie is noodzakelijk omdat de panden los van elkaar aan het verzakken zijn. Directeur Ad Geerdink: “Het betreft grote bouwkundige ingrepen: het herstel van de funderingen van de monumenten, de onderkeldering van twee van drie gebouwen voor nieuwe tentoonstellingsruimten, de verduurzaming en de uitbreiding met het naastgelegen pand. Daar komt het archeologische onderzoek nog bij: het museum bevindt zich immers op de oudst bewoonde locatie van Hoorn, anno 1250.”

Monumentale kracht

Geerdink benadrukt dat het vernieuwde museum na heropening bewust de monumentale kracht van de gebouwen zal behouden. “Na de restauratie zullen de eeuwenoude vloerplanken nog steeds kraken, maar kan wel iedereen het grootste deel van het museum bezoeken, ook in een rolstoel.”

Het Westfries Museum grijpt deze eenmalige kans meteen aan om museaal een conceptuele vernieuwing in te zetten. “Het museum blijft straks het verhaal vertellen van de cultuurgeschiedenis van Hoorn en Westfriesland, met het accent op de 17e eeuw,” vertelt Geerdink. “Maar dat verhaal wordt dan vanuit meer dan 20 verhalenkamers vertelt, ieder met een eigen thema en sfeer; én vanuit verschillende perspectieven. Zo sluit het museum aan bij de vragen die de samenleving vandaag de dag aan het verleden stelt.”

Museum dicht: website en stad open

Het museumpand aan de Roode Steen mag dan tot medio 2025 gesloten zijn, het Westfries Museum blijft volop actief: online en in de stad. Op 2 januari lanceert het museum de nieuwe website waar alle bouwkundige en archeologische vorderingen op de voet gevolgd kunnen worden. Vanaf zomer 2023 opent het Westfries Museum ook een tijdelijke museumlocatie in het monument de Statenpoort - voor de multimediapresentatie ‘Ontdek het Verhaal van Hoorn’. De educatie-activiteiten gaan intussen door in de museale Werkplaats op de eerste etage van de Boterhal aan de Kerkstraat in Hoorn.

De nieuwe website en huisstijl wordt op 2 januari 2023 gelanceerd op www.westfriesmuseum.nl.

Door: Nationale Recreatiegids
Afbeelding: Westfries Museum