Raad van Cultuur: kunst moet helpen met slechten tegenstellingen

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
De Raad van Cultuur vindt dat kunst en cultuur moeten helpen bij het overbruggen van maatschappelijke tegenstellingen. Dat bepleitte voorzitter Kristel Baele van de Raad voor Cultuur vrijdag tijdens de Haagse Cultuurrede. De baas van de raad sprak haar toespraak uit in het Filmhuis Den Haag.

Baele stond in haar rede stil bij de kracht van lokale culturele instellingen en hun rol om zoveel mogelijk mensen laagdrempelig met cultuur in aanraking te brengen. "Cultuur is zo vanzelfsprekend als water uit de kraan en de lucht die we inademen", stelde zij. "We kunnen als samenleving niet zonder. Cultuur is alomtegenwoordig en een baken in moeilijke tijden. Een baken dat tegenstellingen in de pluriforme samenleving kan overbruggen."

De Raad van Cultuur is het wettelijke adviesorgaan van de regering en het parlement op het terrein van kunst, cultuur en media. De Haagse Cultuurrede is een idee van Géke Roelink, de directeur van het Filmhuis Den Haag. Zij nam vrijdag afscheid, na de functie elf jaar bekleed te hebben. Het is de bedoeling dat er voortaan jaarlijks een Haagse Cultuurrede plaatsvindt.

Door: ANP