Meer geld naar lokale omroepen, vanaf 2025 ook strengere eisen

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) steekt de komende jaren meer geld in lokale omroepen, maar zal hier vanaf 2025 ook strengere eisen aan verbinden. Ze hoopt in dat jaar een nieuw lokaal omroepbestel in te voeren. Onderdeel daarvan is dat veel omroepen moeten fuseren tot financieel sterkere organisaties die een hogere kwaliteit moeten leveren.

Nederland telt momenteel zo'n 240 lokale omroepen en dat moeten er 80 worden. Die moeten bovendien anders worden gefinancierd. Op dit moment ontvangen omroepen geld van gemeenten, uit een fonds dat wordt gevuld door Den Haag. In het nieuwe stelsel moet het geld direct van het kabinet komen.

"Dat geeft omroepen meerjarige zekerheid over hun financiering en een onafhankelijkere positie ten opzichte van gemeenten", schrijft Uslu. Omroepen zullen nog wel een aanvullende bijdrage krijgen van gemeenten.

Toegangscriteria

Het kabinet wil de Mediawet herzien om het lokale omroepstelsel te veranderen. Daar hoort ook bij dat er een nieuwe procedure komt als een organisatie wil worden aangewezen tot lokale omroep voor een gemeente. Uslu geeft nog niet prijs hoe dat er precies uit zal zien, maar het gaat om "duidelijkere, scherpere en beter toetsbare toegangscriteria".

Volgend jaar wordt 15,9 miljoen euro verdeeld onder lokale publieke omroepen om ze te helpen professioneler en onafhankelijker te worden. In 2024 krijgen ze hier een hoger bedrag van 18,9 miljoen euro voor.

De Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) krijgt in het nieuwe stelsel meer verantwoordelijkheden. De koepelorganisatie zal zorgen voor "sturing en coördinatie tussen de lokale omroepen", aldus de staatssecretaris. Ook zal deze een belangrijk aanspreekpunt worden voor het kabinet.

Door: ANP