Nieuw programma met werk Robert Long in het theater

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Theatermakers Gerald Drent en Martijn Mulders, die samen het duo Ludique! vormen, gaan in het voorjaar van 2023 toeren met een nieuwe voorstelling rond het werk van Robert Long. Dat heeft producent Kristof Rutsaert, de weduwnaar van Long, vrijdag bekendgemaakt. De voorstelling heet LevensLONG en is vanaf half januari in de Nederlandse theaters te zien.

De twee theatermakers hebben voor de voorstelling toegang gekregen tot het volledige oeuvre en archief van Long. "Zij vertellen persoonlijke anekdotes en verbinden zo hun eigen verhaal met de muziek en tijdloze teksten van Long", laat de producent weten. Voor het eerst zullen ook Duitstalige nummers van de zanger in de Nederlandse theaters te horen zijn.

Duidelijke statements

Rutsaert hoopt met de voorstelling een nieuwe generatie muziekliefhebbers in aanraking te laten komen met het werk van de zanger. Het is de tweede voorstelling in een paar jaar tijd rond het werk van Long. "Met de reizende productie De dag dat ik Robert Long ontmoette... viel het mij op dat het moeilijk is om in alle theaters terecht te kunnen", stelt zijn weduwnaar. "Toen ontstond het idee voor een kleinschaligere productie."

Ludique! won recent de publieksprijs van het Delft Fringe Festival. Robert Long (1943-2006) was zanger, schrijver, cabaretier en presentator. Hij schreef vaak felle liedjes waarin hij een duidelijk statement maakte: hij was stellig voor het milieu en seksuele tolerantie en tegen kapitalisme, de kerk en hypocrisie.

Door: ANP