Journalist NU.nl staande gehouden in Qatar, moet beelden wissen

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Een verslaggever van nieuwssite NU.nl is vrijdag bij een WK-stadion in Qatar staande gehouden door de politie. Op de opnames die hij maakte waren beveiligers en agenten te zien.

Camerajournalist Bas Scharwachter schrijft op Twitter dat hij de foto's op zijn telefoon moest verwijderen, en dat hij daarna naar de map verwijderd moest om opnames definitief te wissen. Daarna mocht hij verder met zijn werkzaamheden. De videobeelden op zijn camera heeft Scharwachter nog wel.

Ontspannen

Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman van NU.nl bevestigt het verhaal: "Scharwachter was sfeerbeelden aan het maken bij een stadion, omdat wij benieuwd zijn hoe de voorbereidingen eruitzien voor de wedstrijd van maandag. Op die beelden zie je ook politiemensen en beveiligers. Die zitten ontspannen op de grond. Ik ben bekend met de restricties daar, maar ik zou niet weten waarom je die beelden niet zou mogen maken."

Hoekman weet nog niet of hij stappen gaat ondernemen. "Het zegt iets over hoe journalisten daar hun werk moeten doen. Dat is wel iets waar ik me zorgen over maak."

Door: ANP