Kunstfonds Joop van den Ende gaat ook kleinere projecten steunen

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Joop van den Ende gaat zijn nationaal fonds om culturele evenementen te steunen uitbreiden. Dat maakte de 80-jarige cultuurmecenas maandag bekend op de tiende verjaardag van het Blockbusterfonds. Er komt een tweede fonds, XTRA, dat kleinere en meer kwetsbare projecten gaat steunen.

Het Blockbusterfonds steunt grote culturele projecten met "blockbusterpotentie". Dit fonds reserveert per jaar 1,5 miljoen euro. Daarnaast garandeert de Vriendenloterij een zelfde bedrag aan kaartafname, dus tickets voor die evenementen of voorstellingen die worden weggeven aan winnaars van de loterij. Elk jaar worden door dit fonds tussen de twintigen dertig producties gesteund.

Het nieuwe fonds XTRA heeft de helft van dit budget, dus 750.000 euro. Daarnaast garandeert de Vriendenloterij datzelfde bedrag aan kaartafname. Het Blockbusterfonds en het nieuwe kleine broertje zijn een samenwerking tussen het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, de VandenEnde Foundation en de VriendenLoterij.

Bij de oprichting in 2012 werd de hoop uitgesproken dat het Blockbusterfonds vijf jaar zou investeren in grote en kleine kunstevenementen. Maar inmiddels viert het fonds dus al de tiende verjaardag. Het gaat om een breed scala aan evenementen, zoals tentoonstellingen, festivals en muziek- en theatervoorstellingen die bezoekers uit binnen- en buitenland aantrekken.

Joop van den Ende initieerde het fonds uit woede over de forse overheidsbezuinigingen op cultuur.

Door: ANP