Architectuur Filmfestival Rotterdam dit jaar van 5 tot en met 9 oktober 2022

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
AFFR, het grootste filmfestival ter wereld over stedelijke ontwikkeling en de gebouwde omgeving, vindt dit jaar voor de veertiende keer plaats in architectuurstad Rotterdam. Van 5 tot en met 9 oktober 2022 zijn Theater Zuidplein en LantarenVenster de places to be voor de beste documentaires, de spannendste speelfilms en de meest fascinerende shorts over stad en architectuur. Dit meldt stichting Architectuur Filmfestival Rotterdam (AFFR). 

In een programma vol premières en niet eerder ontdekte films beantwoorden filmmakers de vragen van het publiek, zijn er verhelderende inleidingen en gaan betrokkenen met elkaar in gesprek. Er zijn masterclasses, een VR-lounge, short-programma ’ s en filmklassiekers. Voor wie niet kan kiezen is er op zondag de 'Best of AFFR'. Het volledige programma staat online op affr.nl.

Openingsavond in Theater Zuidplein

AFFR 2022 opent op woensdag 5 oktober in Theater Zuidplein ,met de wereldpremière van Best in the World van Hans Christian Post, een onthullende kijk achter het fotogenieke plaatje van Kopenhagen.

In daaropvolgende vier dagen verkent AFFR vanuit thuisbasis LantarenVenster verschillende onderwerpen; dat doet het festival aan de hand van een reeks programmalijnen waarin kritisch geselecteerde films en documentaires centraal staan, aangevuld met verhelderende inleidingen en levendige debatten. Het festival verkent de relatie tussen film, architectuur en de stad, maar kijkt ook naar het grotere geheel.

Family Affairs van architecten

Dit jaar is er speciale focus op de Family Affairs van architecten (familieleden die films maken over architecten in hun omgeving), op de manier waarop omgegaan wordt met het Brutalistische erfgoed en op de opkomst van privaat gefinancierde musea , maar ook op de imaginaire werelden van grote filmmakers als Tati en Fellini en over de toekomst van ons voedsel.

Door: Nationale Recreatiegids
Afbeelding; AFFR