Optreden kost Richard Groenendijk steeds meer moeite

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Echt bang om ouder te worden is Richard Groenendijk niet. Maar de cabaretier, die op 24 september 50 wordt, merkt wel dat het allemaal een stukje minder makkelijk gaat. "Ik vind ouder worden wel lastig omdat je je realiseert dat er steeds minder tijd is om te genieten", vertelt hij in een interview met queer-magazine Winq. "Vijftig klonk altijd als iets dat ver weg was, nu kan ik dat niet meer zeggen. Er ligt al heel veel achter mij."

Dat merkt Groenendijk vooral na zijn shows. Op het podium zelf barst hij van de energie, maar na afloop moet hij meer bijkomen dan jaren geleden. "Dan ben ik best moe en stijf. Dan merk ik echt dat twee uur over het podium rennen mij meer moeite kost dan tien jaar geleden."

André van Duin

Toch heeft Groenendijk nog wel even te gaan, denkt hij. Zo'n vijftien jaar, dan is hij 65 en wordt het tijd om over pensioen na te denken. "Iedereen moet doen wat goed voelt, maar ik geloof niet dat ik op mijn zeventigste nog vol overtuiging de waarheid sta te verkondigen." André van Duin, die rond zijn zeventigste de overstap naar serieuzere rollen maakte, is dan ook mede in dat opzicht een groot voorbeeld voor Groenendijk.

Binnenkort speelt Groenendijk in de nieuwe film Casa Coco een heteroseksuele Feyenoord-fan. "Die producent heeft het inderdaad aangedurfd, ja - daar ben ik hem heel dankbaar voor", vertelt de cabaretier en acteur die in eerste instantie als vrolijke homokok was gecast. "Ik vind zelf dat het heel goed heeft uitgepakt. Misschien moet ik in de toekomst wat meer de hort opgaan en mensen erop wijzen dat ze me daar óók voor kunnen vragen."

Door: ANP