Overlijden koningin Elizabeth laat diepe sporen na

Door Redactie Nationale recreatiegids
8 min
Groot-Brittannië is in rouw. De afgelopen nacht hebben veel Britten hun verdriet om het overlijden van de Koningin laten zien. Regeringsleiders, artiesten, politici en bedrijven hebben statements uitgebracht over wat de voor 70 jaar regerende Elizabeth voor ze heeft betekend. Het programma van de BBC en ook die van veel andere zenders over de hele wereld zijn aangepast op het nieuws. 

Vrijwel elke krant over de hele wereld zal het op de voorpagina hebben staan: de Britse koningin Elizabeth is overleden. Ze regeerde voor meer dan 70 jaar over Groot-Brittannië en was staatshoofd van een groot aantal landen die deel uitmaakte van het Gemenebest. Elizabeth was voor velen een baken van stabiliteit in het leven van alledag en vormde voor veel Britten zeker in de afgelopen jaren een verbindende factor. Haar overlijden laat dan ook duidelijke sporen na. 

Condoleances

Diverse regeringsleiders hebben hun condoleances overgebracht aan de koninklijke familie en hun waardering voor de overledene uitgesproken. Zo spreekt de Japanse premier Fumio Kishida van een "groot verlies voor de wereld." Zelfs de Russische president Poetin eert Elizabeth in een toespraak. Hij zei dat ze "terecht de liefde en het respect genoot van haar onderdanen en evenzeer als autoriteit op het wereldpodium." Ons eigen koningspaar heeft ook gereageerd en is "intens dankbaar voor de hechte vriendschap waaraan koningin Elizabeth zo’n onvergetelijke bijdrage heeft geleverd." Premier Rutte heeft zijn condoleances overgebracht aan ambtsgenoot Liz Truss en noemde de voormalige koningin "een baken van rust en stabiliteit".

Verenigde Staten

Ook in de VS is met verdriet gereageerd op het overlijden van de Britse koningin. Tijdens haar regeerperiode ontmoette Elizabeth maar liefst 14 verschillende presidenten van de VS. Volgens huidige president Biden was ze voor veel inwoners van Amerika ook een beetje hun staatshoofd. Op alle overheidsgebouwen in de VS hangt de vlag halfstok. Ook in andere landen staan gebouwen in het teken van het overlijden, zo is de Eiffeltoren in Parijs 's nachts gedoofd en hebben diverse paleizen en regeringsgebouwen de vlag halfstok of de Union Jack, de vlag van Groot-Brittannië, op de gevel geprojecteerd. 

Verdriet en eerbied

Met haar 96 jarige leeftijd weten veel mensen niet anders dan dat ze het hoofd was van Groot-Brittannië en het Gemenebest. De schok is daarom voor velen groot. Diverse sterren hebben verdrietig gereageerd. Zo geeft zanger Sting toe dat hij "zachtjes heeft gehuild" toen hij het nieuws hoorde. Voor Elton John was "Koningin Elizabeth een enorm onderdeel van mijn leven vanaf mijn kindertijd tot deze dag en ik zal haar enorm missen". Ook voor de gewone Brit komt de klap hard aan. Duizenden mensen hebben bloemen gelegd bij Buckingham Palace en hebben zo'n vijftig Londense taxichauffeurs hun wagen op The Mall gezet als eerbetoon. Oorspronkelijk stonden voor vandaag meerdere stakingen door het hele land gepland, maar vanwege het overlijden van de koningin hebben vakbonden besloten die af te blazen. 

The Crown

De komende dag staan vrijwel alle nieuwsmedia in het teken van voormalig koningin Elizabeth. De BBC heeft zijn programmering aangepast en ook in Nederland zijn extra journaals ingelast die voornamelijk in het teken staan van haar. Netflix-serie The Crown, die draait om het Britse koningshuis, heeft de opnames stilgelegd. 

Door: Nationale Recreatiegids

Bronnen: ANP, NOS, Nu.nl 
Afbeelding: ANP