Joni Mitchell in het Fries

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Zangeres Inez Timmer gaat dit najaar toeren met een theatervoorstelling waarin zij liedjes van Joni Mitchell in het Fries vertolkt. De show heet Baas Giele Taksy en gaat op 7 oktober in première in Stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden. Timmer heeft de liedjes in het Fries vertaald samen met dichter Eppie Dam.

Tussen de nummers door vertelt Timmer het levensverhaal van Joni Mitchell. De in Canada geboren zangeres trok begin jaren zestig naar de Verenigde Staten. Met haar unieke stem en poëtische teksten werd de songwriter het vrouwelijk boegbeeld van de hippiegeneratie van de late jaren 60. Haar album Blue, meer dan vijftig jaar geleden uitgebracht, wordt nog altijd beschouwd als een van de beste uit de muziekgeschiedenis.

Big Yellow Taxi

Mitchell ontving recent een eredoctoraat van de Berklee College of Music, een groot, onafhankelijk conservatorium in de Amerikaanse stad Boston. De 78-jarige zangeres kreeg de onderscheiding omdat zij volgens het conservatorium "met haar carrière en haar werk de waarden uitdraagt waar het om draait: verbeeldingskracht, vrijheid, gelijkheid en identiteit." Tot haar grootste hits behoren A Case of You, Love, Both Sides Now en natuurlijk Big Yellow Taxi. 

Door: ANP