In Utrecht loopt een nieuwe tentoonstelling over de enige Nederlandse Paus

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
In 2022 is het precies 500 jaar geleden dat de eerste en (voorlopig) laatste Nederlandse Paus werd gekozen. In 1522 werd paus Adrianus VI geselecteerd als leider van de geestelijke wereld. Hoe deze geboren Utrechtenaar het schopte tot paus wordt onderzocht in de tentoonstelling Paus Adrianus - wereldleider uit Utrecht in Museum Catharijneconvent. Dit meldt DagjeWeg. 

De crisis van het Katholieke geloof 

Utrecht was van oudsher de Nederlandse zetel van het katholieke geloof. Het bisdom kwam in aanmerking voor het pausschap toen de kerk aan het begin van zestiende eeuw in een grote crisis verkeerde. Ten tijde van wijdverspreide corruptie en financiële paniek in het Vaticaan werd de Nederlander Adrianus naar voren geschoven. Hoewel hij in de historiografie bekend staat als een tamelijk onbelangrijk figuur hoopt deze expositie de gedachtes en hervormingen van Adrianus beter in kaart te brengen.

Hervormingen?

In de tentoonstelling komen stukken van Adrianus langs waaruit blijkt dat hij wel degelijk begaan was met de problemen binnen de kerk. In zijn 14 maanden als paus laten zijn bullen zien dat hij nadacht over concrete kerkhervormingen. Toch laat de expositie ook zien dat grootschalige verandering niet zomaar bereikt kan worden door de inspanningen van één leider. Het commentaar van de monnik Maarten Luther had de wijdverspreide ergenis van velen onder het katholicisme duidelijk gemaakt. Dit zette een proces in gang dat veel verder ging dan de macht van de paus.

Kaarten zijn verkrijgbaar in het museum en kosten 15 euro. De tentoonstelling loopt nog tot en met 13 november 2022.

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker 

Beeld: Centraal Museum, Paus Adrianus