Het Limburgse Hoensbroek is het mooiste Nederlandse kasteel

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Uit een selectie van de ANWB is Kasteel Hoensbroek geselecteerd als mooiste kasteel van Nederland. 30.000 ANWB-leden stemden ter ere van de ‘Dag van het Kasteel’ die op 6 juni plaatsvindt. Als winnaar zal Kasteel Hoensbroek de locatie van het evenement zijn. Dit meldt de ANWB in een persbericht.  

Verdict  

Naast de leden werd de hulp van een vakjury ingeschakeld om een doorslaggevend oordeel te vormen. Kasteel Hoensbroek scoort hoog op vele onderdelen. Uit de consensus bleek dat het slot vooral goed scoorde op authenticiteit.

Goed bewaard 

Omdat het gebouw niet geleden heeft onder oorlogsschade zijn veel historische elementen goed bewaard gebleven. De middeleeuwse verdedigingstoren trekt hierbij vooral de aandacht. De jury was daarnaast zeer te spreken over het grote aantal recreatieve activiteiten die het kasteel rijk is. Deze zijn goed toegankelijk voor jong, oud en mindervalide.

Publicatie  

De ANWB selecteerde 50 Nederlandse kastelen die kans maakten voor de onderscheiding. Andere kanshebbers in de top vijf waren Kasteel Westhove, Kasteel de Haar, Kasteel Huis Bergh en Kasteel Doorwerth. Al deze deelnemers worden opgenomen in de aankomende publicatie ‘Allermooiste kastelen van Nederland’. Het boek is te koop bij de feestelijke opening op 6 juni.

Door: Nationale Recreatiegids  

Beeld: ANWB, Kasteel Hoensbroek