Afgraving Afsluitdijk verhult loopgraven en mitrailleursnesten

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
In het dorpje Kornwerderzand, pal op de Afsluitdijk, zijn bij afgravingen meerdere sporen van het verleden aangetroffen. In het kader van een vernieuwde Afsluitdijk met duurzame energieopwekking en toekomstbestendige bouwmaterialen werden archeologen ingeschakeld bij de afgraving van de kazematten. Dit meldt NH Nieuws.  

Verdedigingslinie  

Kazematten zijn voor de Tweede Wereldoorlog aangelegd om soldaten en materiaal te beschermen in tijden van een vijandelijke aanval. Bij de Duitse inval in 1940 hebben Nederlandse soldaten kort gevochten bij de verdediging van de Afsluitdijk. Alle aangetroffen historische stellingwerken en objecten worden verzameld en beoordeeld door professionals. Zo hopen de betrokken archeologen dat de loopgraven en kazematten ook in de toekomst op hun originele plek kunnen blijven bestaan.

Versterkt en verhoogd  

De Afsluitdijk wordt de komende vier jaar versterkt en verhoogd. Dankzij de alsmaar stijgende zeespiegel is dit hard nodig als Nederlanders onder NAP blijven wonen. Het betreft maar liefst 32 kilometer. Dit monsterproject wordt uitgevoerd door Rijkswaterstaat en ondersteund door de provincies Noord-Holland en Friesland.

Door: Nationale Recreatiegids