Kunst, wetenschap en de ruimte komen samen in Museum Het Valkhof

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
De tentoonstelling Space is de tweede editie in de serie Moonshot. In totaal vijf tentoonstellingen probeert het Valkhof de relatie tussen artistieke expressie en objectieve kennis te benadrukken. Centraal staat deze keer het zwarte gat. Dit meldt Museum Het Valkhof. 

Samenwerking met universiteiten 

De tentoonstelling is tot stand gekomen door een samenwerking tussen studenten, docenten en curatoren. Het onderzoekteam heeft gekeken naar de ruimte als centraal onderwerp in beeldende kunst, illustraties en boeken. Hiervoor hebben zij de uitgebreide bibliotheek van de Nijmeegse Radboud Universiteit geraadpleegd. Daarnaast heeft ook het Universiteitsmuseum van Utrecht enkele meetinstrumenten geleend die vroeger werden gebruikt om het universum waar te nemen.

Tastbaar en ontastbaar  

De hoofdvraag ‘wat is ruimte?’ kan dankzij de gevarieerde achtergrond van de onderzoekers op talloze manier worden geïnterpreteerd. Ruimte is de donkere hemel die we zien bij nacht, maar ook de afstand tussen jou en mij. Het is een redelijk algemeen concept en toch zeer ontastbaar. Als men maar lang genoeg zoekt lijkt de ruimte oneindig. Bij het opmeten van minuscule ruimte blijken onze meetinstrumenten beperkt.

Benieuwd naar de manier waarop onze verhouding tot ruimte constant in beweging is? Kom dan van 29 april tot en met 10 juli 202 naar de Space tentoonstelling in het Valkenhof. Informatie over tickets is te vinden via deze link.

Door: Nationale Recreatiegids