Visserijmuseum in Zoutkamp zet rol van de vrouw in de spotlight

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Het Visserijmuseum in het Groningse vissersdorpje Zoutkamp heeft een nieuw gedeelte van haar collectie gewijd aan de rol van vrouwen bij de garnalenvisserij. Het dorp was van oudsher sterk afhankelijk van mannen die in de vissersvloot op de Waddenzee en het Lauwersmeer voeren. Vrouwen waren echter onmisbaar bij het verwerkingsproces van de vangst. Dit meldt RTV Noord. 

Authentieke keuken 

In het museum staat een klein keukentje uit de vroege twintigste eeuw tentoongesteld. Dit is waar de visvrouwen de vangst van hun mannen droogden, pelden of fileerden. Het is ongetwijfeld dat de vrouw onmisbaar is geweest bij het volledige productieproces.

Visservrouwen  

Naast een authentieke ruimte zijn er ook interviews te zien waarin voormalige visvrouwen hun verhaal doen. Het leven in Zoutkamp was niet altijd gemakkelijk. De visvangst kon ruig en hard seizoenswerk zijn. De tentoonstelling maakt echter duidelijk hoe de arbeidsdeling tussen man en vrouw effectief kon worden ingezet. Dit betekende niet dat vrouwen nooit mannenwerk deden of konden doen. Sommige vrouwen gingen regelmatig mee op de boten.

Door: Nationale Recreatiegids 

Beeld: RTV Noord, ANP