Het tragische lot van Joodse artsen is het thema van deze reizende expositie

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Tijdens de tentoonstelling ‘Joodse artsen en de Holocaust’ wordt het tragische verhaal vertelt van Joodse geneeskundigen tijdens een zwarte bladzijde van de Europese geschiedenis. Aan de hand van tien panelen zal het verhaal tot en met 29 april te zien zijn in Ziekenhuis Amstelland en vanaf daar doorreizen naar andere zorginstellingen. Dit meldt Amstelveens Nieuwsblad.  

Totstandkoming 

Toen in 2021 Holocaust Namenmonument in Amsterdam honderden namen van vermoorde Joodse artsen onthulde werd de noodzaak voor een publieke herdenking groter. Daarom heeft het De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) samen met vakblad Medisch Contact deze tentoonstelling eind september ontwikkeld. Onder redactie van professor Mart van Lieburg, Emeritus Hoogleraar Medische Geschiedenis, kwam de tentoonstelling tot stand.

Holocaustverleden 

Het holocaustverleden leeft nog altijd sterk in Nederland. Ondanks de historisch kleine Joodse gemeenschappen was het percentage uitgeroeide Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog nergens zo hoog als in Nederland. De tentoonstelling richt zich naast de wrede moord op de Joodse gemeenschap ook op de rol van medische organisaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun handelen heeft ongetwijfeld een rol gespeeld bij de deportaties. In het Ziekenhuis Amstelland werd ook onderzocht welke voormalige werknemers het slachtoffer van de holocaust waren.

Het KNMG hoopt bezoekers te herinneren aan deze verschrikkelijke periode. Daarnaast hoopt het genootschap mensen enig besef over hun handelen mee te geven. Een beslissing in een historische noodsituatie kan leven of dood betekenen.  

Door: Nationale Recreatiegids 

Beeld: Amstelveens Nieuwsblad