Hollandse graslandbevloeiing voorgedragen als immaterieel erfgoed

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Een Nederlandse landbouwtechniek is toegevoegd aan een Unesco-lijst van immaterieel erfgoed. Graslandbevloeiing komt neer op een techniek waarbij je natuurlijke waterbronnen omleidt naar landbouwgrond. Dit meldt Unesco. 

Bevloeiing 

De landbouwtechniek zorgt er voor dat agrariërs stromend water uit een rivier, beek of bron kunnen omleiden naar een weide. Hierdoor wordt vorst tegengegaan en blijft de grond vruchtbaarder. De bevloeiing vergt expertise van de seizoenen en het weer. Naast het graven van geulen worden ook dammen en sluizen aangelegd. Niet alleen de opbrengsten van de boer nemen hierdoor toe, ook dieren en planten profiteren van deze flexibele wijze van grondgebruik.

Middeleeuwse traditie 

Graslandbevloeiing wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt. Toen Nederland tussen 1100 en 1300 werd ingepolderd zag men de techniek in de meest primitieve vormen. Vooral in Overijssel en Noord-Brabant is het bevloeien onderdeel van het agrarische gereedschap. Men ziet het echter in Oostenrijk, België, Zwitserland, Duitsland, Luxemburg en Italië.

Immaterieel erfgoed 

De lijst van immaterieel erfgoed is in 2012 bedacht om immaterieel erfgoed zichtbaarder te maken. Dit kunnen hele diverse dingen zijn, van rituelen tot tradities en ambachten. Met het woord immaterieel wordt gedoeld op de instandhouding van historische gebruiken, in tegenstelling tot materieel erfgoed waarbij een object ergens wordt bewaard.

Door: Nationale Recreatiegids

Beeld: Stichting Waterpark en Veldwerkcentrum Het Lankheet, Unesco