Culturele sector steunt Hermitage bij breuk met Rusland

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Donderdag kondigde de Hermitage Amsterdam aan dat het de banden met een Russisch staatsmuseum in Sint-Petersburg zou verbreken. Door de oorlog in Oekraïne zag de leiding zich genoodzaakt om deze stap te maken. Dit meldt de Museumvereniging. 

Voorafgaand aan het besluit liep er een expositie over Russische avant-garde kunst. Deze is per direct stopgezet omdat het collectiestukken vanuit het Russische museum bevat. Op korte termijn leidt het besluit tot enkele financiële problemen voor het museum. Tentoonstellingen kunnen qua voorbereiding soms maanden duren. Collecties worden vaak samengesteld door internationale samenwerkingsverbanden. Doordat de ticketverkoop nu gestopt is het museum op zoek naar korte termijn alternatieven.

Eensgestemd optreden vanuit de sector 

De Hermitage staat er echter niet alleen voor. Musea vanuit heel Nederland hebben topstukken aangeboden ter vervanging. De brancheorganisatie Museumvereniging die verantwoordelijk is voor zo’n 450 Nederlandse musea heeft aangegeven solidair te zijn met het besluit. Hiervoor wil de organisatie fondsen, sponsoren, particuliere donateurs en loterijen oproepen om de Hermitage draaiende te houden. Eerder lieten de VriendenLoterij en ABN AMRO ook al weten solidair te zijn.

Door: Nationale Recreatiegids