Gemeente Groningen blijft cultuursector steunen

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Dankzij middelen van het Rijk kan de gemeente Groningen de cultuursector tot de helft van dit jaar blijven ondersteunen. Het geldt voor grote organisaties zoals musea en horeca maar ook voor artistieke zzp’ers of amateurkunstenaars. Dit meldt de Groningse uitgave van nieuws.nl.  

Artiesten en professionals binnen de culturele sector hebben het niet gemakkelijk gehad de afgelopen twee jaar. Het publiek dat essentieel is voor hun levensonderhoud moest wegens coronamaatregelen op de bank blijven zitten. Daarom heeft de gemeente zo’n 2.225.000 euro beschikbaar gesteld.

Potjes 

Regionale en culturele instellingen kunnen in totaal rekenen op zo’n 900.000 euro. Denk hierbij aan het Groninger Museum, het Noordpool Orkest of Vera. De amateurkunstsector krijgt 150.000 euro omdat bestaande subsidies niet genoeg zijn om de opgelopen economische schade te dekken. Hetzelfde geldt voor culturele ondernemers, waarvoor een noodfonds van 400.000 beschikbaar is.

Termijnvisie 

Deze potjes zijn vooral bedoeld voor de korte termijn. De gemeente heeft ook een lange termijnvisie die bedoeld is voor de band tussen de cultuur en het publiek. Vooral vanuit de sector zelf is er vraag naar het herstellen van deze band. De breuk is mede veroorzaakt door de achtergestelde behandeling van de cultuursector tijdens de pandemie. Zo zouden sportscholen eerder open kunnen dan musea, zelfs nadat de sector met onderzoek had aangetoond weer veilig te kunnen openen. Zo hielden musea een maand geleden diverse ludieke acties om de achterstelling van de cultuursector aan de kaart te stellen. 

Door: Nationale Recreatiegids