Evenementensector verbaasd over eis voor zitplaatsen

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Danny Damman, directeur van de Ziggo Dome in Amsterdam, is "geschrokken" door het nieuws dat evenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers zitplaatsen moeten regelen. In de concerthal in Amsterdam passen zo'n 17.000 mensen, wat betekent dat iedereen moet zitten. Daardoor passen er een stuk minder mensen in de zaal.

"Dan vrees ik dat sommige huurders denken, liever niet, laat maar", zegt Damman. "Als dit de beslissing is, dan ben ik bang dat een paar huurders denken: dat past niet bij het karakter van het evenement." Het vormt mogelijk "een knelpunt" om door te gaan, denkt hij. "Als je naar een cabaretvoorstelling gaat, kun je mensen laten zitten. De theaters zijn hier fantastisch mee geholpen. Maar de grote zalen met sta-evenementen niet."

Onlogisch  

De logica is Damman en Jolanda Jansen, algemeen directeur van Rotterdam Ahoy en woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers, nog niet duidelijk. "Waarom mag je wel staan tot vijfhonderd mensen, maar daarboven niet?", vraagt Jansen zich af. Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals sluit zich daarbij aan. "Dat betekent dat je wel mag dansen in de Ekko in Utrecht, maar niet in Paradiso in Amsterdam. Dat is krom." De drie hopen dat daar tijdens de persconferentie dinsdag meer duidelijkheid over komt.

Damman, Jansen en Schans hopen ook dat er snel plannen voor de lange termijn komen. Jansen zegt het liefst op 11 maart weer open te gaan. "Dan is het precies twee jaar nadat we dicht moesten, maar we hebben opstarttijd nodig", zegt Jansen. "Er moeten artiesten geboekt en podia opgebouwd worden. We kunnen niet van de een op de andere dag open. Het is belangrijk dat het kabinet heel snel kleur bekent en de maatschappij opengooit. Daar is iedereen aan toe."

Door: ANP