Nationaal slavernijmuseum in Amsterdam komt steeds een stapje dichterbij

Door Redactie Nationale recreatiegids
5 min
Amsterdam zet grote stappen op weg naar een nieuw nationale slavernijmuseum in onze stad. 3 kwartiermakers stellen een ondernemingsplan op. Ook zijn er 9 locaties voor nieuwbouw van het museum in beeld. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

De bedoeling is dat er nieuw gebouw komt met een nationale uitstraling, van ongeveer 6500 vierkante meter publieksruimte, omringd door een park. 9 locaties zijn aangewezen, zoals Kop Java-eiland (Oost) en de Sixhaven (Noord). Er komt een breed participatietraject. Suggesties voor andere plekken zijn ook welkom.

Slavernijverleden 

Het Nederlandse slavernijverleden en het verhaal van tot slaaf gemaakte mensen is onderbelicht in onze geschiedenis. Het verdient een eigen plek. Dit museum biedt straks meer inzicht in deze Nederlandse slavernijgeschiedenis. En gaat ook over de betekenis van slavernij in de wereld van nu. Er is veel behoefte aan een dergelijk museum. Het museum draagt bij aan de erkenning en herkenning van de slavernijgeschiedenis in Amsterdam en heel Nederland. Amsterdam zet stappen om onze gedeelde geschiedenis bespreekbaar te maken. Het maken van excuses voor de rol van het stadsbestuur tijdens de slavernij was een belangrijk markeringspunt.

Kunstwerken vertellen verhalen die nog steeds eigentijds en relevant zijn. In het museum komt ook ruimte om uiting te geven aan emoties. En aan het ontdekken van nieuwe perspectieven.

Het museum wordt een aanvulling op wat andere musea en culturele instellingen al aanbieden over het Nederlandse slavernijverleden. Het museum biedt ook een plek voor ontmoeting. Het trans-Atlantische slavernijverleden is het uitgangspunt voor het museum, maar er is vanaf de start van de ontwikkeling ook ruimte voor het slavernijverleden als geheel. Het gaat vooral over de kracht en strijd van tot slaaf gemaakte mensen en hun nazaten. Ook is er aandacht voor de mensen die de slavenhandel organiseerden en voor het lijden van tot slaaf gemaakte mensen.

Trans-Atlantische slavernijverleden 

De Amsterdamse gemeenteraad diende in 2017 het initiatief in voor een museum over het trans-Atlantische slavernijverleden. Sindsdien zijn er tal van gesprekken geweest met heel veel (culturele en andere) organisaties en mensen.

Voor het nieuwe gebouw en de invulling van het museum trekt Amsterdam samen op met het Rijk. Het kabinet draagt bij aan het nationaal slavernijmuseum.

Door: Nationale Recreatiegids