Veel ZZP'ers in cultuursector denken niet aan stoppen

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Premier Rutte en coronaminister Kuipers kondigen dinsdagavond in een persconferentie versoepelingen van de coronamaatregelen aan. De culturele sector mag onder voorwaarden weer open en ook evenementen mogen onder strenge voorwaarden weer worden gehouden. Opvallend: 14 procent van de zzp'ers in deze sector overweegt vanwege corona te stoppen, vergeleken met andere getroffen sectoren is dat weinig. Dit meldt ANP Expert Support.

Dat blijkt uit onderzoek van Knab onder 2.500 zzp’ers tijdens de laatste lockdown.

Onder het sociaal minimum 

Artiesten, kunstenaars en de hele sport- en evenementenindustrie staan tijdens de coronacrisis regelmatig in de spotlights, en niet op een manier die ze willen. In deze branche werken bijna 110.000 zzp’ers. Door alle coronamaatregelen verdient 79 procent nu (veel) minder dan voorheen. Maar liefst 36 procent zegt zelfs onder het sociaal minimum uit te komen. Toch denkt 'slechts' 14 procent aan stoppen. Dat percentage ligt hoger bij zzp'ers in de horeca (35 procent), detailhandel (19 procent) en persoonlijk dienstverleners zoals kappers (15 procent).

Kabinet krijgt onvoldoende 

Zzp'ers in deze sector geven - in vergelijking met andere sectoren - het kabinet het vaakst een onvoldoende voor het coronabeleid: 79 procent geeft een vijf of lager. In de reacties lezen we vooral frustratie over het feit dat de overheid grote bedrijven en zzp'ers ongelijk behandelt. Zo worden zzp'ers onder voorwaarden alleen nog gecompenseerd tot het sociaal minimum. Een hard gelag voor ondernemers die jarenlang iets moois hebben opgebouwd en nu - door overheidsbesluiten - moeten rondkomen van de bijstand.

Door: Nationale Recreatiegids