Cultuursector roept op: geen extra maatregelen naast coronapas

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
De cultuurbranche wil niet dat vanwege de oplopende coronacijfers wordt besloten om aanvullende maatregelen binnen de sector te nemen. De taskforce culturele en creatieve sector, een samenwerking van ruim honderd branche-, beroeps- en belangenorganisaties, roept het kabinet op om maatregelen die het gebruik van het coronatoegangsbewijs "ondermijnen" te vermijden.

De taskforce denkt dat bijvoorbeeld de herintroductie van de anderhalve meter en het inperken van het aantal bezoekers zorgt voor "onzekerheid in programmering en financiën". "Ook ondergraven deze aanvullende beperkende maatregelen het draagvlak voor én de naleving van het coronatoegangsbewijs", schrijft de taskforce.

Daarnaast zorgen vroegere sluitingstijden ervoor dat programmering in de avond niet meer mogelijk is. "Kortom: aanvullende beperkende maatregelen zouden vele culturele en creatieve organisaties wederom tot stilstand brengen, terwijl de toepassing van het coronatoegangsbewijs juist daar op dit moment op grote schaal en zorgvuldig gebeurt."

Financiële wanhoop

Volgens de taskforce worden maatregelen in de cultuursector al sinds het begin van de pandemie goed nageleefd. "Dat heeft ertoe geleid dat bij activiteiten binnen de culturele en creatieve sector de verspreiding van het virus goeddeels is voorkomen. Nieuwe restricties zijn binnen de sector niet nodig en zorgen, wederom, voor programmatische en financiële wanhoop bij artiesten, kunstenaars, podia, musea, producenten, monumenten en festivals."

Of de cultuursector zich moet voorbereiden op nieuwe maatregelen, moet nog blijken. Donderdag overlegt het kabinet in het Catshuis. Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge geven vrijdag een persconferentie over de afspraken die daar zijn gemaakt.

Door: ANP