Yorick van Wageningen wint Gouden Kalf als 'klusjesman'

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Acteur Yorick van Wageningen heeft vrijdagavond een Gouden Kalf gewonnen voor zijn bijrol als 'klusjesman' Michael de Jong in de thriller De Veroordeling. Het is de eerste keer dat de acteur, die al jaren vooral in het buitenland werkt, het beeldje won.

Van Wageningen was zelf niet bij de uitreiking aanwezig, hij is in het buitenland. Het beeldje werd voor hem in ontvangst genomen door Michael de Jong, de man die hij vertolkt in de film. "Ik word de klusjesman genoemd. Ik heet Michael C. De Jong", zei hij, voordat hij de filmcrew bedankte. "Door hun krijgen wij ons leven weer terug."

De Veroordeling vertelt over de Deventer moordzaak. Voor de moord op de rijke weduwe Wittenburg werd 'boekhouder' Ernest Louwes veroordeeld. Maar Maurice de Hond verkondigde publiekelijk, zonder bewijzen, dat 'boekhouder' Michael de Jong de dader was. In de film is te zien hoe deze mediacampagne het leven van De Jong kapotmaakte.

De film is gebaseerd op het boek dat journalist Bas Haan over de zaak schreef. Met elf nominaties is De Veroordeling de grote favoriet van de avond. Eerder won de film ook al het Kalf voor beste hoofdrol, Fedja van HuĂȘt.

Door: ANP