'Een Anne Frank-film zonder Nederlandse makers zou gek voelen'

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Het dagboek dat Anne Frank in de Tweede Wereldoorlog schreef, is de laatste jaren al bewerkt tot een toneelstuk en een vlog-serie. Nu kan aan deze nieuwe uitingen ook een animatiefilm worden toegevoegd. Waar is Anne Frank van de Israëlische regisseur Ari Folman ging deze week in première op het festival van Cannes.

Een van de co-producenten is het Nederlandse bedrijf Submarine van Bruno Felix en Femke Wolting. Felix en uitvoerend producent Janneke van de Kerkhof waren aanwezig tijdens de eerste vertoning in Cannes.

Submarine zocht zes jaar geleden contact met Folman, toen de plannen voor de film naar buiten werden gebracht. "Het voelde heel raar als een Anne Frank-animatie werd gemaakt zonder Nederlandse producenten", stelt Felix. "De mix die Ari zoekt tussen fictie en documentaire past erg bij ons. We vonden dat we als studio klaar waren voor deze eredivisie."

De film brengt de denkbeeldige vriendin Kitty aan wie Anne Frank haar dagboekteksten richtte op magische wijze tot leven. De film speelt zich af in het huidige Amsterdam. Kitty is een jonge vrouw die op zoek gaat naar haar vriendin Anne Frank, maar zich niet bewust is van haar tragische lot. De grote lijnen van de film stonden vast toen Submarine in het project stapte. "Maar we hebben wel input gegeven over Amsterdam", vertelt Felix. "Onze studio heeft een deel van de animaties verzorgd. En twee background-artists hebben deel uitgemaakt van het vaste makersteam van Ari."

Waar is Anne Frank zal begin 2022 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. De film richt zich vooral op jongeren, vertelt Van de Kerkhof. "Het project wordt gesteund door de Anne Frank Foundation, die vooral het gedachtegoed van Anne wil delen met de wereld", legt ze uit. "Het is een bewerking geworden met een moderne boodschap. Maar we hebben heel erg willen waken dat het geen loodzware film zou worden. Het verhaal is toegankelijk voor de hele familie."

Door: ANP