Literatuurmuseum viert Keti Koti met online-expositie over De Kom

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Het Literatuurmuseum in Den Haag lanceert donderdag ter gelegenheid van Keti Koti de onlinetentoonstelling Surinaamse schrijvers. De expositie gaat in op vijf auteurs die volgens het museum hun tijd vooruit waren: Anton de Kom, Albert Helman, Rudi van Lier, Trefossa en Bea Vianen.

In 2020 werd Anton de Kom toegevoegd aan de Canon van Nederland, de lijst van grote thema’s uit de Nederlandse geschiedenis die iedere Nederlander zou moeten kennen, zegt het museum. "Hij was een van de eersten die aandacht vroeg voor het geschiedenisonderwijs in Suriname; want was het niet vreemd dat kinderen moesten leren wie Michiel de Ruyter was, maar niet wie de vrijheidsstrijders waren ten tijde van de slavernij?", aldus een woordvoerder.

Zijn verhaal vormt op scholen steeds vaker het uitgangspunt voor de behandeling van de strijd tegen racisme en kolonialisme, stelt het museum. "Ook andere Surinaamse schrijvers hebben op papier gezet hoe krachtig en rijk geschakeerd hun land van afkomst is. Pas de laatste jaren is zichtbaar geworden hoeveel ze hiermee hebben betekend voor de onafhankelijkheid van hun land."

Op Keti Koti wordt herdacht dat de slavernij werd afgeschaft. De roep om een nationale herdenkingsdag te maken van 1 juli wordt steeds sterker. De burgemeesters van de vier grote steden riepen het kabinet onlangs hiertoe op en een petitie van zender FunX met de oproep werd in no-time 40.000 getekend.

Door: ANP