Podia, theaters en schouwburgen: voor ons verandert er weinig

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Voor veel podia, theaters en schouwburgen maken de geplande verscherpingen van de coronamaatregelen weinig uit. Dat melden brancheorganisaties Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) en Vereniging Vrije Theaterproducenten VVTP, vlak nadat het nieuws van de lockdown uitlekte.

"De realiteit is dat de meeste theaters al dicht zijn", zegt Boris van der Ham, voorzitter van de VVTP. De grote slag vond volgens hem al plaats op 13 oktober en de verscherpte coronamaatregelen veranderen dat niet. Toen werd bekend dat theaters zonder vrijstelling maximaal dertig mensen mochten ontvangen. "Met enige berusting zien we dat dit nu gebeurt, maar we willen zo snel mogelijk weer iets kunnen doen." De onzekerheid blijft bestaan en het hele seizoen is zeer onzeker, aldus Van der Ham.

Ook voor de podia blijft de onzekerheid. "Het is vooral jammer voor alle mooie kerstvoorstellingen die gepland stonden", laat een woordvoerder van de VSCD weten. "Hopelijk vindt men mogelijkheden om de voorstellingen online door te laten gaan." De organisatie reageert begripvol op de harde beslissing van het kabinet. "We snappen het wel en we hopen dat de steunpakketten wel gewoon doorgaan."

Het is na de sluiting in het voorjaar de derde keer dat alle theaters en bioscopen geen mensen meer mogen ontvangen. In juni gingen de deuren weer open voor een beperkt publiek. Eerst waren dat er maximaal dertig, later honderd en daarna opnieuw dertig.

Door: ANP