Louwrien Wijers brengt Tomorrow’s Language naar de ramen van Groningen

Door Redactie Nationale recreatiegids
6 min
In Groningen zijn onder de noemer Tomorrow’s Language de hele maand september 34 werken te zien die gemaakt zijn door kunstenares en schrijfster Louwrien Wijers (Aalten, 1941). De posters hangen achter de ramen van bewoners in de binnenstad, en bevatten teksten die zijn terug te voeren tot een roemrucht vijfdaags symposium dat Wijers dertig jaar geleden organiseerde in het Stedelijk Museum Amsterdam.
Op het symposium Art meets Science and Spirituality in a changing Economy, dat van 10 tot en met 14 september 1990 plaatsvond in een grote zaal van het Stedelijk, kwamen grote denkers uit de wetenschap, economie, kunst en spiritualiteit bij elkaar om van gedachten te wisselen en kennis te delen omtrent de wereld waarin toen geleefd werd. Onder hen grote namen, zoals de Dalai Lama, performancekunstenares Marina Abramović en Nobelprijswinnaar Ilya Prigogine. Ook in de zaal niet de minsten; naast veel kunstenaars, topdiplomaten en een groep demonstranten van het Tianminplein, werden ook Prins Claus en een hofdame van koningin Beatrix gespot. Louwrien Wijers legde het allemaal vast, en maakte er vijf films over. 
 

Tomorrow’s Language

 
Nadat Wijers de vijfdelige registratie van het symposium afhad is ze erop gaan reflecteren, om steeds beter te kunnen doorgronden wat er toen allemaal gezegd is. In 2017 organiseerde ze de retraite Tomorrow’s Language, waarbij ze vijf dagen lang in het Amsterdamse Bos in retraite ging, om iedere dag met twintig mensen de films te bekijken. Vervolgens noteerden de deelnemers ieder voor zich, met de films als uitgangspunt, wat er voor hen het meest toe deed voor de toekomst. De werken van Wijers die nu te zien zijn achter de ramen van de Groningse woningen zijn een samenvatting van die retraite. Ze schreef ze uit op grote platen, waar vervolgens posters van werden gemaakt. In Groningen zijn ze nu ontsloten voor het publiek, een maand lang, 24 uur per dag. 
 
Tomorrow’s Language vindt plaats van 1 september tot en met 3 oktober. In deze periode wordt er iedere zaterdag om 15.00 uur door een Groningse kunstenaar een rondleiding verzorgd langs een van de vijf routes in de binnenstad (waarbij elke route is gekoppeld aan een van de dagen van het symposium uit 1990). Voor alle informatie: zie de website van Tomorrow’s Language, of die van Stichting ARTisBOOK, mede-organisator van het project.
 
Door: Nationale Recreatiegids