Virtual reality-werk over racisme langer in Eye te zien

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Het bekroonde virtual reality-werk Travelling While Black is wegens groot succes langer te zien in Eye in Amsterdam dan gepland. Alle tijdslots waren de afgelopen weken vlot uitverkocht. Daarom blijft het kunstwerk nog een week langer in Eye te zien: van 6 tot en met 13 augustus kunnen nog tientallen extra mensen de VR gaan ervaren. Dit melden ANP en Eye Filmmuseum. 
In het virtual reality-werk Traveling While Black zit je aan tafel in een restaurant uit The Green Book, een overlevingsgids uit het midden van de twintigste eeuw voor zwarte reizigers. De gids vertelde waar je als Afro-Amerikaan veilige, gastvrije benzinestations, hotels, restaurants en ziekenhuizen kon vinden. Deze VR van Oscarwinnaar Roger Ross Williams (bekend van Music by Prudence, Life, en Animated) is te zien in het Eye-filmprogramma Black Light, waarin baanbrekende films uit de zwarte filmcultuur worden gevierd en voorzien van een uitgebreid randprogramma met muziek, performances en flitslezingen.
 

Black Lives Matter

 
Traveling While Black is – net als Black Lives Matter en Black Films Matter – een uitnodiging om de discussie aan te gaan over het verleden en het heden, met het oog gericht op de toekomst. Ross Williams: “Ik koos voor de immersieve VR-techniek om iedereen na te laten denken over de kwestie van 'ras' in Amerika. Je kunt er niet aan ontsnappen, net zomin als Afro-Amerikanen kunnen ontsnappen aan de realiteit van zwart zijn in Amerika.”
 
Traveling While Black geeft een gezicht aan racistisch gemotiveerd politiegeweld. De VR sluit af met een aangrijpend interview met Samaria Rice, wier 12-jarige zoon Tamir een speelgoedpistool vasthield toen een politieagent hem in 2014 doodschoot.
 
De VR-ervaring duurt twintig minuten. Na elk gebruik worden de brillen met de speciaal daarvoor ontwikkelde ‘Cleanbox’, door middel van Ultraviolet C (UVC) licht, gedesinfecteerd. Voor meer informatie en boeken, zie eyefilm.nl/travelingwhileblack
 
Door: Nationale Recreatiegids