Bekroonde oorlogsfilm 1917 passeert magische grens van 1 miljoen bezoekers

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Het oorlogsdrama 1917 van regisseur Sam Mendes heeft in ons land de magische grens van 1 miljoen bezoekers bereikt. De film staat hiermee bovenaan de lijst van meest succesvolle oorlogsfilms van de afgelopen veertien jaar. Zwartboek van regisseur Paul Verhoeven trok in 2006 meer dan een miljoen bezoekers.

Dat heeft distributeur WW Entertainment maandag bekendgemaakt. Het succes van 1917 is opmerkelijk; de film draaide al een aantal maanden in de bioscopen toen de coronacrisis uitbrak en alle zalen hun deuren moesten sluiten. Maar sinds de heropening van de theaters op 1 juni trekt de meervoudige Oscarwinnaar nog steeds veel publiek.

1917

De film 1917, met rollen voor Colin Firth en Benedict Cumberbatch, vertelt over twee Britse soldaten die in een race tegen de klok een boodschap moeten overbrengen aan een regiment dat in een Duitse hinderlaag dreigt te lopen. Als zij niet in hun missie slagen, sterven meer dan 1.600 Britse militairen.

Extreem lange takes

Mendes baseerde de film onder meer op de verhalen van zijn opa die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen vocht. De regisseur, die eerder onder meer Skyfall, Spectre en American Beauty maakte, draaide 1917 in extreem lange takes van negen tot tien minuten, zodat de kijker zich bijna zelf in de loopgraven waant. Het epos won drie Oscars.

1917 is nog in negentien bioscoopzalen te zien. Daarnaast is de film ook te zien via Pathé Thuis, KPN, iTunes en Ziggo.

Door: ANP