Brief Van Gogh en Gauguin in handen van Van Gogh Museum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Op een veiling bij Drouot in Parijs heeft de Vincent van Gogh Stichting een uitzonderlijke brief van Vincent van Gogh verworven voor de collectie van het Van Gogh Museum. De brief is in 1888 geschreven door Vincent van Gogh en Paul Gauguin. Beurtelings doen zij verslag aan hun kunstenaarsvriend Emile Bernard over de intense periode tijdens hun gezamenlijke verblijf in het Gele Huis in Arles, waar ze zij aan zij leefden. Dit meldt het Van Gogh Museum.

De twee kunstenaars leefden zij aan zij in het Gele Huis en werken dag en nacht aan hun visie op en rol in de toekomst van de moderne kunst. “Hun artistieke dialoog was die dagen niet te stoppen en werd zelfs voorgezet in het boordeel en in deze brief”, zegt het museum. Het is de enige brie die Van Gogh ooit samen met een andere kunstenaar schreef. Daarom beschouwt het museum deze brief als het belangrijkste document van Van Gogh dat nog in particuliere handen was.

Ongeveer een week nadat Gauguin in 1888 bij Van Gogh was ingetrokken in het Gele Huis in Zuid-Frankrijk begonnen ze met de brief. Ze wilden als kunstenaarsbroeders samenwerken. Het was de eerste concrete stap om Van Goghs droom werkelijkheid te laten worden: de stichting van een utopische kunstenaarskolonie in Arles.

Psychologische lading

Van Gogh wilde kunstenaar Emile Bernard ook graag naar het zuiden laten komen, en hield hem tot in de detail op de hoogte van alles wat er gebeurde. De brief is volgens het museum een visionaire uiteenzetting van hun artistieke samenwerking en de toekomst van de moderne kunst. Hoewel de brief aan Bernard is geschreven, is het ook een dialoog tussen Van Gogh en Gauguin zelf. Ze schreven apart van elkaar over hun eerste indrukken van de samenwerking, maar wisten dat de ander de brief ook zou lezen. Het verschil in toon tussen de twee kunstenaarsvrienden geeft een psychologische lading aan de brief.

Tentoonstelling ‘Je liefhebbende Vincent’

Van Goghs mooiste brieven zijn vanaf 9 oktober 2020 te zien in het museum. In deze najaarstentoonstelling besteedt het museum aandacht aan het feit dat Vincent van Gogh niet alleen een groot kunstenaar was, maar ook een gepassioneerd briefschrijver. Het Van Gogh Museum beheert met zeker 875 documenten de grootste collectie brieven van Van Gogh ter wereld. 

Door: Nationale Recreatiegids