Binnentip van de Dag

Nog éven en dan kan er weer volop buitenshuis gerecreëerd worden. Vandaag de 50e én laatste Binnentip van de Dag: vanuit huis inzoomen op het beroemdste schilderij van Nederland, de Nachtwacht. 

Recent publiceerde het Rijksmuseum de grootste en meest gedetailleerde afbeelding die ooit van een kunstwerk is gemaakt op zijn website. Het is nu mogelijk zo ver in te zoomen op de Nachtwacht, dat de verfstreken en zelfs de pigmentdeeltjes in de verf van het schilderij zichtbaar worden. 
 
Om deze foto te kunnen maken heeft het imagingteam van het Rijksmuseum 528 foto’s van De Nachtwacht gemaakt; 24 rijen van 22 foto’s. Deze zijn met behulp van neural networks digitaal aan elkaar genaaid. De afbeelding bestaat uit in totaal 44,8 gigapixels (44.804.687.500 pixels). De afstand tussen de pixels is 20 micrometer (0,02 mm). Dit stelt de wetenschappers in staat het schilderij op afstand zeer nauwkeurig te bestuderen. De foto wordt ook gebruikt om alle toekomstige verouderingsprocessen in het schilderij nauwkeurig bij te kunnen houden.
 
Nieuwsgierig naar de foto? Je vindt ‘m hier. Zo kun je de Nachtwacht te allen tijde vanuit huis bekijken -  en er dichter bovenop duiken dan in het museum ooit zal kunnen. 
 
Zin om de Nachtwacht weer in het echt te bewonderen? Dat kan vanaf 1 juni weer. Voor meer informatie, zie de website van het Rijksmuseum
 
Door: Nationale Recreatiegids