Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Musea, pretparken en dierentuinen: Wat is er open / dicht? Een overzicht

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 15 min
location_on [xx]km
Pinksteren staat voor de deur, en wie zin heeft in een bezoek aan museum, pretpark of dierentuin heeft weer wat te kiezen. Wat is er al open? Wat heropent binnenkort? En wat blijft voorlopig dicht? Een overzicht.

Musea

 
Allereerst de musea. Die mogen vanaf maandag 1 juni om 12.00 weer open, en daar maakt het gros van de musea gretig gebruik van: vrijwel overal openen de kunsttempels op Tweede Pinksterdag weer hun deuren. Een aantal van de grotere musea in Nederland gaat echter (net) iets later open:
 

Vanaf dinsdag 2 juni:

 
Bonnefanten (Maastricht)
Dordrechts Museum (Dordrecht)
 

Vanaf zondag 21 juni: 

 
Museum Het Valkhof (Nijmegen)
 
 
Naturalis in Leiden is vanaf maandag 8 juni weer geopend voor mensen in cruciale beroepen en vitale processen. Vanaf woensdag 1 juli is iedereen weer welkom.
 
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum is gesloten tot 1 september
 
 
Voor alle musea geldt dat er vooraf een ticket moet worden gekocht.
 
 

Dierentuinen

 
Het leeuwendeel van de dierentuinen in Nederland is inmiddels weer geopend. Ook hier geldt dat vooraf een ticket moet worden gekocht. Komende periode zullen er nog meer dierenparken hun poorten weer openen:
 

Vanaf zaterdag 30 mei:

 
Artisklas (Haarlem)
 

Vanaf maandag 1 juni:

 
MuzeeAquarium (Delfzijl)
GaiaZOO (Kerkrade) 
De Passiflorahoeve (Harskamp)
Ecomare (Texel)
Fort Kijkduin (Huisduinen)
Vlindorado (Waarland)
 

Vanaf woensdag 3 juni:

 
Diergaarde Blijdorp (Rotterdam)
 

Vanaf woensdag 1 juli:

 
 
 
Dierentuin Animal Farm in Beverwijk is voorlopig alleen open op afspraak: de komende twee weken op woensdag en zaterdag, tussen 13.00 uur en 16.00 uur, en op Tweede Pinksterdag eveneens tussen 13.00 uur en 16.00 uur.
 

Voorlopig gesloten:

 
Schildpaddencentrum (Alphen aan den Rijn)
Reptielenzoo Iguana (Vlissingen)
 
 

Pretparken

 
Ook veel pretparken hebben hun deuren heropend. Net als bij de dierentuinen en musea is vooraf een ticket kopen verplicht. Een overzicht van de attractieparken in Nederland die nu nog niet open zijn, maar wel (zeer) binnenkort:
 

Vanaf maandag 1 juni:

 
Drievliet (Den Haag)
KidzCity (Utrecht)
Amusementspark Tivoli (Berg en Dal)
 

Vanaf dinsdag 2 juni:

 
Sprookjeswonderland (Enkhuizen)
 

Vanaf maandag 22 juni:

 
Deltapark Neeltje Jans (Vrouwenpolder / Zeeland)
 

Vanaf woensdag 1 juli:

 
Sybrandy’s Speelpark (Oudemirdum)
 

Voorlopig gesloten: 

 
Het Arsenaal (Vlissingen)
Kabouterland (Exloo)
Dinoland (Zwolle)
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
22 juli '24 (12:37)

Op dit vlak streeft Avonturenpark Hellendoorn alle andere parken voorbij

Ze krijgen misschien niet de meeste bezoekers per jaar over de vloer, maar hebben wel een ander punt waar het attractiepark in Hellendoorn in uitblinkt. Zij hebben namelijk met een flinke voorsprong een veel groter bereik op TikTok, zelfs veel meer dan de Efteling, meldt AD. Hoe doen zij dat? 

22 juli '24 (10:53)

Radar onderzoekt dierenwelzijn in attractiepark Mondo Verde

Vorige week publiceerde tv-programma Radar een item over het Limburgse attractiepark Mondo Verde. Naast attracties huist het park ook dieren, zoals leeuwen en vogels. Die worden volgens dierenrechtenorganisatie Bite Back niet thuis in dit park. Daarom dook Radar de materie in om meer inzicht in de zaak te krijgen, meldt Radar.

19 juli '24 (10:58)

Stortvloed aan boze reacties overbodig: gebedsruimtes uit jaarverslag Efteling

Nadat de Efteling in haar jaarverslag van 2023 had opgenomen dat het gebedsruimtes in het attractiepark wilde inrichten, kreeg het pretpark op sociale media een flinke lading kritiek van boze bezoekers. Dat bleek achteraf voor niks, want nu zegt het Kaatsheuvelse attractiepark dat deze ruimtes er helemaal niet komen, meldt Brabants Dagblad. Ook is in het jaarverslag geen passage meer zichtbaar waarin de gebedsruimtes worden aangekondigd.

18 juli '24 (10:21)

Wijnevenement ZooVino in ZooParc Overleen levert ruim 3.200 euro op

ZooParc Overloon heeft ruim 3.200 euro opgehaald voor twee natuurbeschermingsprojecten in Azië. Tijdens ZooVino op 6 juli 2024 konden deelnemers genieten van wijn en gerechten, terwijl ze uitzicht hadden op dierentuindieren als flamingo’s, pinguïns en giraffen. Dit meldt ZooParc Overloon. 

17 juli '24 (12:38)

Dronevlieger en Efteling-fan Nick is zijn drone kwijt

Menig Efteling-fan is bekend met de dronefoto’s die Nick Ringelberg maakt van het attractiepark. Dat doet hij al voor jaren en dat verliep zonder problemen. Tot afgelopen maand, toen hij een aanvaring kreeg met een beveiliger. Het geschil deed zich voor nadat hij foto’s aan het maken was, buiten de parkgrenzen. Nu heeft de politie zijn drone in beslag genomen en hangt er ineens een geldboete en mogelijk zelfs een celstraf boven het hoofd van de fotograaf, meldt Brabants Dagblad.

16 juli '24 (10:24)

Eerste ‘real life gaming park’ in Nederland komt naar Meppel

In plaats zombies die jou in een virtuele omgeving achtervolgen in een verlaten winkelcentrum, kun je dit straks in het echt doen. In het Drentse Meppel kan dat in een winkelcentrum. Nu heeft de onderneming achter het idee, Warrior Events, een geldbedrag binnengesleept om het eerste ‘real life gaming park’ van Nederland te realiseren, meldt RTV Drenthe.

16 juli '24 ( 9:48)

Kantoor Efteling ontruimd vanwege valse bommelding, Belg aangehouden

Maandagmiddag werd het kantoorpersoneel van attractiepark de Efteling opgeschud door een bommelding. Deze bleek vals te zijn. Een Belg is als verdachte aangehouden, meldt Brabants Dagblad.

16 juli '24 ( 8:31)

DierenPark Amersfoort verwelkomt drie sneeuwuilkuikens

Er zijn drie sneeuwuilkuikentjes uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. Volgens dierenverzorger Saskia Visser maken de diertjes het goed. “De nieuwsgierige jongen worden uitstekend behandeld door de ervaren ouders”, weet ze te vertellen. De kuikens lijken met hun grijze verenkleed nog niet echt op hun ouders, maar zullen hun donsveertjes de komende tijd langzaamaan omwisselen voor de herkenbare witte veren, meldt DierenPark Amersfoort.

15 juli '24 (11:59)

Efteling neemt nu toch statiegeldbekers in gebruik

Tegenwoordig gebruikt ook de Efteling statiegeldbekers. Langere tijd was hier geen beleid voor, maar sinds vorige week vraagt het pretpark in Kaatsheuvel 25 eurocent voor een drankje in een to go beker. 

15 juli '24 (10:08)

Panda in Ouwehands Dierenpark krijgt twee jongen, waarvan een is overleden

Voor de tweede keer heeft een reuzenpanda in Ouwehands Dierenpark jongen geworpen, waarvan één het niet heeft overleefd. Panda Wu Wen beviel vrijdagavond van twee jongen, waarvan eentje direct luid van zich liet horen, maar het tweede, veel kleinere jong overleed kort na de geboorte.