Van Goghs 'Onkruid verbrandende boer' nu te zien in Drents Museum

Door Redactie Nationale Recreatiegids
2 min
Het Drents Museum in Assen toont vanaf dinsdag het kunstwerk Onkruid verbrandende boer (1883), een werk van Vincent van Gogh dat vorige maand op een veiling in New York werd aangekocht.

De nieuwe aanwinst, die samen met het Van Gogh Museum is aangekocht, is toegevoegd aan de tentoonstelling Barbizon van het Noorden - De ontdekking van het Drentse landschap 1850 - 1950. Ze hebben er bij de veilig ruim 2,8 miljoen euro voor betaald.

Het werk toont een eenzame figuur op een verlaten vlakte bij avondschemering, verlicht door een vuurtje. Van Gogh schilderde het in Drenthe, waar hij in het najaar van 1883 verbleef en het landschap vastlegde in schilderijen en tekeningen. Dit is een van de weinige schilderijen uit deze periode die bewaard zijn gebleven.

In de jaren dertig werd het schilderij verworven door de kunsthandelaar Jacques Goudstikker, die in Amsterdam actief was. Hij stierf in 1940 op de vlucht naar het buitenland, waarna de Duitse bezetter zijn verzameling in handen kreeg. Later ging deze over naar de schoondochter van Goudstikker.

Bezoekers hebben dinsdag gratis toegang en de openingstijden zijn verruimd van 09.00 uur tot 19.00 uur.

Door: ANP