Filmmuseum Eye start het nieuwe jaar met Roemeense cinema

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
In 2000 was de oogst aan nieuwe Roemeense films precies nul. Twintig jaar later gaan over de hele wereld films van Roemeense regisseurs in première en is de Roemeense New Wave bijgeschreven in de filmgeschiedenis. Van 5 tot en met 22 januari zet Eye de schijnwerpers op de Roemeense cinema. Het filmmuseum toont deze weken gerestaureerde films van subversieve makers uit het communistische tijdperk, samen met de allernieuwste producties. Ook zijn er bijzondere premières en gesprekken met regisseurs, producenten en filmvakmensen. Dit meldt filmmuseum Eye. 
Anno 2020 blijkt de Roemeense cinema tamelijk veelzijdig. Regisseurs experimenteren met verschillende genres en stijlen, van documentaire en comedy tot drama en thriller. Veel Roemeense films weerspiegelen de sociale, culturele en politieke veranderingen in het land – zo was de Roemeense New Wave de antithese van de propagandafilms uit het tijdperk-Ceaușescu, toen films een heldere boodschap moesten hebben met een eenduidige moraal.
 

Voor het eerst in Nederland

 
Eye toont een flink aantal Roemeense films die nog niet eerder in Nederland op het grote doek te zien zijn geweest. Bijzonder is de opname in het programma van subversieve films uit het communistische tijdperk die nu zijn gerestaureerd. Het totale programma van de Roemeense Cinema-weken is terug te vinden via de website Filmmuseum Eye.
 

Videograms of a Nation

 
Eye sluit aan bij het Videograms of a Nation-programma van het Festival EUROPALIA ROMANIA, dat momenteel in België plaatsvindt (nog tot en met 2 februari 2020). Het cultuurfestival eert themaland Roemenië, dat in de eerste helft van 2019 EU-voorzitter was.
 
Door: Nationale Recreatiegids