Rotterdams museum moet nog opengaan maar krijgt nu al internationale prijs

Door Redactie Nationale Recreatiegids
7 min
Het Rotterdamse museum De Fenix ontvangt de vierde Ranald MacDonald Prijs. De prijs wordt uitgereikt aan mensen of instellingen die een nieuw licht werpen op de relatie tussen Azië, Europa en Noord-Amerika. Het museum over migratie is een initiatief van de Rotterdamse Stichting Droom en Daad, dat het Chinese architectenbureau MAD Architects vroeg het huidige onderkomen te ontwerpen. Dit meldt de Stichting Friends of MacDonald • The Dutch Connection (FOM NL).
Museum De Fenix is nog niet geopend, maar zal straks gevestigd zijn in de voormalige Fenixloods aan de Rijnhaven op Katendrecht in Rotterdam. De loods werd geopend in 1923, en was toen de grootste ter wereld. In 1944 bliezen de Duitsers het complex op; na de Tweede Wereldoorlog werd er doorgegaan met twee loodsen: Fenixloods I en II, vernoemd naar de immer uit zijn as herrijzende vogel. In Fenixloods II, op de bovenste verdieping, moet Museum De Fenix komen. De opening staat gepland voor 2023. 
 

In het centrum van migratiegolven

 
Dat er op deze plek een museum gewijd aan migratie komt is niet onlogisch. Vanaf de Rotterdamse Wilhelminakade, aan de overkant van de Rijnhaven, vertrokken in de negentiende en twintigste eeuw miljoenen Europeanen naar de Verenigde Staten van Amerika. Anderzijds strandden tussen de twee wereldoorlogen op Katendrecht honderden Chinezen die als bemanning op Nederlandse schepen waren ingehuurd en geen kant op konden, zeker niet naar de Verenigde Staten waar de zo geheten Chinese Exclusion Act de immigratie van Chinezen aan banden legde. Op Katendrecht ontstond zo de eerste Chinatown op het vasteland van Europa. De Fenixloods stond letterlijk in het centrum van deze twee migratiegolven.
 

Internationale samenwerking

 
Voor het ontwerp van met name de eigentijdse uitbreidingen vroeg de Stichting Droom en Daad het uit China afkomstige bureau MAD Architects. De restauratie en verbouwing van de loods is in handen van Rotterdamse, Nederlandse en Belgische bedrijven en voor de invulling van het museum wordt nauw samengewerkt met instellingen in Nederland, België, Duitsland, de Verenigde Staten en Canada.
 

Museum van primeurs

 
Met de uitreiking van de prijs aan de Stichting Droom en Daad wordt uitdrukkelijk dit hele samenwerkingsverband beoogd. Museum De Fenix is het eerste museum dat de stichting bouwt. Volgens de de Stichting Friends of MacDonald • The Dutch Connection (FOM NL), dat de Ranald MacDonald Prijs uitreikt, verdient de Stichting Droom en Daad met name lof voor de keuze van MAD Architects, dat hiermee het eerste Chinese architectenbureau is dat in Europa een opdracht kreeg voor het ontwerp van een museum.
 
De uitreiking van de Ranald MacDonald prijs vindt plaats op 11 oktober in De Fenix. Voor een impressie van het migratiemuseum in wording, zie de website van Fenix  Rotterdam
 
Door: Nationale Recreatiegids