Museumschepen Den Helder na twee jaar weer open voor publiek

Door Redactie Nationale Recreatiegids
7 min
Na twee jaar afwezigheid zijn de museumschepen Schorpioen (1868 – 1971) en Abraham Crijnssen (1937 – 1961) vanaf vandaag weer open voor publiek. Door renovatiewerkzaamheden aan de kade bij het Marinemuseum in Den Helder moesten de schepen verplaatst worden. Dit meldt de Koninkijke Stichting Defensiemusea.
Tijdens het renoveren van de kade stuitten bouwers op een Napoleontische kademuur, waardoor de historische schepen nog langer dan voorzien elders moesten verblijven. Maar: ieder nadeel heeft zijn voordeel; het museum had zo ook extra tijd om beide museumschepen weer fris in de verf te zetten.
 

Vermomd als eiland ontsnapt aan Japanners

 
De stalen mijnenveger Hr.Ms. Abraham Crijnssen werd in 1936 gebouwd en is in 1997 aan de museumvloot toegevoegd. Weinig schepen van de Koninklijke Marine hebben zo’n heroïsch verleden als dit schip. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontsnapte het gecamoufleerd als tropisch eiland aan de Japanners. Aan boord waren 11 officieren, 48 bemanningsleden en een verpleegster. Door vooral ’s nachts te varen en overdag stil te liggen voor verschillende eilanden kwam het schip na negen spannende dagen veilig aan in de havenplaats Geraldton aan de Westkust van Australië. De laatste van de overlevende opvarenden is helaas vorige maand op 101-jarige leeftijd overleden en heeft de terugkomst van het schip niet meer mee mogen maken.
 

Omheind met prikkeldraad om mannen op afstand te houden

 
Zr.Ms. ramschip Schorpioen werd in 1868 in dienst gesteld. In datzelfde jaar werden drie zusterschepen door de marine in gebruik genomen: de Stier, de Buffel en de Guinea. Het viertal vormde een belangrijke modernisering van de Nederlandse vloot. Zij waren bedoeld ter vervanging van de houten schepen die met een combinatie van stoom-en zeilkracht en gladloopvoorlaadkanons de Nederlandse belangen op zee moesten behartigen. Het opmerkelijkste wapen van de Schorpioen was de puntige ramsteven. Veel buitenlandse reizen heeft de Schorpioen dan ook niet gemaakt. De enige reis die het ramschip over de grens maakte betrof een eskaderreis naar België in 1871, waar stoffelijke overschotten van tijdens de Belgische Opstand (1830-1833) gesneuvelde Nederlandse militairen werden opgehaald.
 

Logementschip voor de Marine Vrouwen Afdeling

 
De tijd als actief oorlogsschip eindigde in 1906 toen de Schorpioen werd verbouwd tot logementschip, een soort drijvende kazernebarak. Van 1951 tot 1971 was de Schorpioen logementschip voor de Marine Vrouwen Afdeling (Marva) in Den Helder. Het schip werd omheind met meters prikkeldraad om nieuwsgierige mannen op afstand te houden.
 
Vanaf vandaag zijn de twee historische schepen weer te bezichtigen bij het Marinemuseum. Ook voor de inwendige mens is dat fijn: in de Zr.Ms.Schorpioen is het museumrestaurant gevestigd, dat geopend is in de weekenden en tijdens de schoolvakanties. Voor meer informatie, zie de website van het Marinemuseum.
 
Door: Nationale Recreatiegids